Han vil gøre Danmark 100 procent økologisk

Svend Brodersen fra Gram Slot i Sønderjylland har en vild drøm om, at dansk landbrug skal være 100 procent økologisk. Det vil skabe mange nye arbejdspladser og valutaindtægter.

Svend Brodersen i stalden med økokøerne på Gram Slot. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svend Brodersen er en ildsjæl og en mand for en god historie. Direktøren på en af Danmarks største økologiske fødevarevirksomheder, Gram Slot, har en stor og vild drøm: At Danmark med tiden bliver 100 procent økologisk.

I det konventionelle landbrug vil de slå sig på lårene af grin.

Historien om Gram Slot er et eventyr. Siden købet af virksomheden i 2007 har ægteparret Sanne og Svend Brodersen skabt 70 nye arbejdspladser og omlagt landbruget til økologisk stordrift.

Aktieselskabet Gram Slot, som parret ejer sammen med den norske supermarkedskædeRema 1000, har en årlig omsætning på næsten 70 mio. kr. Det er sket ved at satse på økologi, bæredygtighed, turisme og musikarrangementer.

Rundt om i verden efterspørger forbrugerne i stigende grad kvalitetsfødevarer, f.eks. økologiske varer uden brug af kemikalier og kunstgødning. Den 49-årige storlandmands vision er, at global efterspørgsel på økologisk mad kan skabe en række nye arbejdspladser og sikre milliarder af kroner i ekstra valutaindtægter til Danmark, hvis alle danske landbrug blev omlagt til økologi.

Visionær

Økologisk Landsforening er enig med slotsejeren, siger foreningens direktør, Paul Holmbeck. Han fremhæver Svend Brodersens høje ambitioner for udvikling af landdistrikterne med mere fødevareproduktion, hjælp til små økologiske fødevareproducenter og udvikling af turisme.

»Svend Brodersen ser produktion af økologiske højkvalitetsvarer, som landmænd brænder for at lave, som en vigtig del af udviklingen. Han er visionær. Den slags folk er der behov for,« siger Paul Holmbeck.

På regionalt plan er det Svend Brodersens drøm, at hvis Syd- og Sønderjylland formår at udnytte sit potentiale inden for økologi, bæredygtighed og turisme, kan der skabes 10.000 nye job på ti år.

Ved siden af at være fødevareproducent er han bl.a. formand for Destination Sønderjylland, hvis formål er at fremme turismeudviklingen i regionen.

»Velkommen til Gram Slot« står der på poserne med mælk fra slottets mejeri. Det er Svend og Sanne Brodersens måde at invitere forbrugerne ind i staldene med 350 økokøer og en minizoo med en lille flok grise, heste, høns og kaniner. Her er åbent døgnet rundt og gratis entré.

 

Hver eneste dag får Gram Slot masser af gode ideer fra besøgende til nye fødevareprodukter. Og nogle af dem er realiseret.

Efter at han og hustruen købte slottet, udviklede de deres eget økologiske varemærke og fik et samarbejde med Rema 1000 om at afsætte produkterne.

Gram Slot har både fået gode priser, garanteret afsætning, landsdækkende distribution og markedsføring.

Eventyret skal gerne fortsætte med at vokse, og Svend Brodersens mål for Gram Slot er at nå 100 mio. kr. i omsætning i løbet af de næste fem år.