Han vil forandre Royal Unibrew

Adm. direktør i Royal Unibrew, Henrik Brandt, har med gårsdagens overraskende gode halvårsregnskab taget første skridt på vejen til at vende udviklingen i den kriseramte bryggerikoncern.

Foto: Unibrew
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har tidligere forandret og solgt flere virksomheder, og han er muligvis på vej til at gøre det igen. 53-årige Henrik Brandt har fra tidligere chefstillinger i bl.a. Sophus Berendsen og Unimedical erfaring med at gøre virksomheder salgsmodne, og i bryggerikoncernen Royal Unibrew kan måske blive den næste i rækken.

I hvert fald er Henrik Brandt godt i gang med en turn around i Royal Unibrew, som flere gange er blevet spået solgt til Heineken eller en anden stor aktør på den globale bryggeriscene. Efter knap ti måneder som adm. direktør kunne Henrik Brandt i går aflevere et regnskab, hvor pilen for første gang i lang tid peger i den rigtige retning.

Der er igen sorte tal på bundlinjen, omkostningerne er faldet markant, og den faretruende gæld bliver i øjeblikket nedbragt hurtigere end forventet. Henrik Brandt er selvsagt tilfreds med den seneste udvikling, men han understreger, at der fortsat venter et stort arbejde for at forbedre Royal Unibrews kapitalstruktur.

Da Henrik Brandt i november sidste år overtog chefstolen fra daværende topchef Poul Møller, overtog han et selskab i krise med en bekymrende – nogle ville sige livstruende – gæld, som skabte nervøsitet blandt investorer og banker. Samtidig gjorde det ekstremt vanskelige markedsmiljø ikke tingene lettere, og Henrik Brandt udskiftede hurtigt den gamle vækstfokuserede strategiplan »Double Up« med en mere defensiv strategi, hvor frasalg og omkostningsbesparelser var i højsædet. Siden har Royal Unibrew frasolgt bryggerier i Polen og Caribien, man har forenklet organisationen, og der er blevet gennemført fyringsrunder i flere lande.

»Royal Unibrew har gennem en årrække haft stærkt fokus på akkvisitioner, men den makroøkonomiske situation har ændret sig, og det har vi reageret på. Vi har bl.a. omlagt depotstrukturen, taget et ledelseslag ud og fokuseret på at skabe en mindre kompleks forretning. Vi er ikke i mål endnu, men vi er begyndt at se virkningen af de initiativer, vi har igangsat,« siger Henrik Brandt.

Bryggerichefen har i flere tidligere chefstillinger gennemført store forandringer i de virksomheder, han har stået i spidsen for. I House of Prince, hvor han var adm. direktør i fra 1992 til 1999, ledte han en stor ekspansion på de østeuropæiske markeder, der havde åbnet sig efter murens fald.

Da han derefter skiftede til adm. direktør i vaskeri- og servicekoncernen Sophus Berendsen var opgaven noget anderledes. Store dele af koncernen tjente ikke penge, og her handlede det om at skære og sælge fra. Det lykkedes, da selskabet i 2002 blev solgt til det britiske selskab Davis Service Group.

På rette kurs
I det næste job som topchef for medicoselskabet Unimedical blev selskabet også gjort salgsmodent og senere solgt til kapitalfonden Nordic Capital. Henrik Brandt er dog ikke meget for at tale om, hvorvidt operationen med Royal Unibrew handler om at gøre virksomheden klar til nye ejere.

»Det kan du altid skyde mig i skoen. Mit fokus er at skabe en sund virksomhed med gode fremtidsudsigter,« siger han.

Det samlede analytikerkorps var positivt overraskede over Royal Unibrews halvårsregnskab, men aktieanalytiker i Sydbank, Morten Imsgard, mener alligevel, at det er for tidligt at vurdere Henrik Brandts præstationer.

»Det er godt, hvad de kommer med, men der er stadig lang vej, før de er ude af problemerne. Gælden er stadig for stor, men de har taget første skridt på vejen,« siger Morten Imsgard.

Henrik Brandt bliver af kolleger betegnet som udadvendt og energisk. Han er kendt som en god kommunikator.

Den energiske personlighed kommer også til udtryk i fritiden, hvor Henrik Brandt er en flittig sportsudøver og bl.a. cykler en del, spiller tennis og tager på skiferie.