Han vil dele Lego-dynastiet med sine søstre

Thomas Kirk Kristiansen, der tirsdag fylder 40 år, er fjerdegenerationsarving til danske Lego. Et legetøjsimperium, han ikke altid har været den største fan af.

Thomas Kirk Kristiansen synes, at arbejdet med Lego Fonden er det »fedeste job i verden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leslie Holm

Da Thomas Kirk Kristiansen var lille, var han ikke altid lige så vild med Lego som de fleste andre børn.

De farverige klodser og det gigantiske legetøjsimperium tog farens tid fra Lego-arvingen og hans to søstre, og når Lego måtte fyre, var det klassekammeraternes forældre eller naboer i Billund, der mistede arbejdet, og så var det hele Thomas' fars skyld.

»Det var ikke sjovt at vokse op i Billund. Vi var altid lidt anderledes end andre og ville egentlig bare gerne være ligesom de andre børn. Samtidig havde vi en far, der arbejdede virkelig meget og var meget ude at rejse. Det betød, at vi tog afstand fra virksomheden. Vores forældre ville ikke lægge pres på os, og far har altid sagt, at han ikke forventede, vi skulle gå ind i virksomheden, sagde Thomas Kirk Kristiansen i 2010 til Legos personaleblad ifølge bogen »Miraklet i Lego«.

Det har dog ændret sig markant siden. Og Thomas Kirk Kristiansen er nu udnævnt til at være »det mest aktive familiemedlem« og er dermed den, der træffer de daglige beslutninger i ejerkredsen.

Men modsat faren, Kjeld Kirk Kristiansen, der købte søsteren Gunhild Kirk Johansen ud i 2007 og satte sig på hele legetøjsimperiet, har Thomas Kirk Kristiansen tænkt sig at dele imperiet med sine to søstre, fortalte han fredag til Finans. Til gengæld har ingen af de tre søskende ambitioner om at være administrerende direktør, ligesom Kjeld Kirk Kristiansen og hans far og farfar var det.

»Vi har sagt, at vi vil være tre ejere – mig og mine to søstre. Og i næste generation vil der være seks ejere, som det ser ud nu. Det er et nyt kapitel i virksomhedens historie, og det skal vi forholde os til, og det gør vi også,« siger Thomas Kirk Kristiansen til Finans.

»Det er jo det fedeste job i verden«

Han og hans søstre har tilsammen seks døtre i alderen 6-12 år, som udgør femte generations ejere. Familien har lavet en Lego-skole, hvor de seks piger går. Thomas Kristiansen ser det som en af sine vigtigste opgaver, at han som familiens mest aktive ejer sørger for, at den næste generation bliver så godt forberedt som muligt

Dermed har hans datter på otte år fuldstændig samme muligheder og pligter som sine fem kusiner –  hun har ingen særlig status, bare fordi hendes far har det.

Til gengæld åbner beslutningen om, at der skal være tre ejere – og i næste generation seks ejere – en ladeport for alskens familiefejder, der kan knuse Lego, viser erfaringerne fra andre familier. Derfor er Thomas og hans søskende i gang med at nedfælde en grundlov for familien, der skal forhindre fremtidige opgør.

»Vi ved godt, at hver gang man ganger op i næste generation, er der kæmpe risiko for, at der bliver ballade. Det prøver vi at tage hånd om ved at skabe den gode relation i næste generation. Vi giver også folk en mulighed for at melde sig ud, hvis man ikke har lyst til at være en del af det fællesskab, og vi stiller krav til hinanden,« siger Thomas Kirk Kristiansen til Finans.

Således er det i dag en mere afklaret og tændt aktiv Lego-ejer, der til Børsen for nylig slog fast, at han efterhånden føler sig godt tilpas i rollen, og går endnu videre, når det kommer til arbejdet som formand for Lego Fonden, der bl.a. deler penge ud.

»Det er jo det fedeste job i verden. At få lov til at gøre en forskel for børn og gøre dem glade. Det er superfedt,« sagde han.