Han spørger runerne til råds

Filial-lederen hos Viking Life-Saving Equipment har altid sin lille pose med bogstaver fra vikingetiden med sig.

- Da jeg var en del af National Gas US Research for energi-investering i Brasilien, og vi måtte skifte til El Paso på mindre end 24 timer, var det runerne, der holdt mig overbevist om, at det var den rette vej. El Paso har nu flere milliarder investeret i Brasilien, fortæller Jan Nikolaj Jensen, der bruger runerne som en medspiller til sin egen intuition. Han finder det sjovt med sin store interesse for runer, når han netop arbejder for en virksomhed, der hedder noget med »viking«. Foto: Holger Bundgaard
Læs mere
Fold sammen

Han bruger dem før vigtige møder med forretningsforbindelser. Han bruger dem ved daggry for at kende dagens retning. Han bruger dem, når han skal møde et nyt menneske og gerne vil vide, hvor skelsættende det møde bliver. Og han bruger dem til at forstå de tanker, han går og tumler med.

Jan Nikolaj Jensen, der er Global Fire Service Manager og leder af en ny brasiliansk afdeling af Esbjerg-virksomheden Viking Life-Saving Equipment, går helst ingen steder, uden at han har sin lille pose med runer med. De gamle bogstaver fra fortidens Danmark står skrevet på små brikker, som han trækker op af posen, når han vil finde svar på spørgsmål, han tumler med.

Hvert bogstav har sin egen betydning. For eksempel står K for »at give og modtage glæde«, F står for »frugtbar tid for pengesager« og P står for »glæde, lys og nybegyndelse«. Jan Nikolaj Jensen stiller runerne et spørgsmål og trækker derefter en rune, som leder ham i retning af svaret.

- Jeg har rejst meget og blandt andet oplevet woodoo i Sierra Leone og candomblé-kulten i Brasilien og været på besøg hos mange spirituelle højborge. Samtidig har jeg studeret vikingehistorie og med min danske herkomst var det naturligt at gøre runer til mit orakel, siger Jan Nikolaj Jensen.

Han tager typisk runerne frem om aftenen, hvor det er tid til et tilbageblik over dagens udfordringer og morgendagen spørgsmål. For at tolke runernes svar bruger han Harvey Blum’s runetyderbog, men først og fremmest sætter runernes betydning en masse tanker og reflektion i gang hos ham selv.

Vi plejer for eksempel at have alle detaljer på plads før møder i Viking, blandt andet hvad man vil have som resultat, men hvis jeg tvivler på, om det er det rigtige, kan jeg godt finde på at spørge runerne«, smiler Jan Nikolaj Jensen. macerhvervsbladet.dk