Han skal drible Ericsson i mål

Telegigantens kommende topchef er nærmest vokset op i Ericsson – og så har han spillet håndbold på eliteplan.

Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 18 år siden kontrollerede han rejseafregninger. Nu har tronarvingen nået toppen.

Den 44-årige Hans Vestberg sætter sig 1. januar i chefstolen for verdens største leverandør af mobiludstyr, den svenske Ericsson-koncern.

Her begyndte han sin karriere i 1991, lige efter at han havde taget eksamen fra Upp­sala Universitet, med at kontrollere rejseafregninger på kabelfabrikken hjemme i Hudiksvall. Men ledelsen fik snart øje på hans evner.

Sidst i 1990erne blev han finansdirektør for Ericsson i Brasilien. Siden blev han finansdirektør for hele Nordamerika, og i 2003 trådte han ind i selve koncernledelsen. Samme år overtog han ledelsen af hele området for global service, et af Ericssons hurtigst voksende, inden han i 2005 blev vicekoncernchef og dermed reelt tronarving til topposten, når Carl-Henric Svanberg på et tidspunkt måtte trække sig. Siden 2007 har han bestyret koncernens finanser og er i øvrigt selv aktieejer med 21.235 B-aktier.

Nede på jorden
Ericsson-ansatte, som Berlingske Business har talt med, beskriver ham som »det rigtige kort – når det nu skal være«.

»Han er meget behagelig, utroligt fokuseret og dygtig, og man er meget begejstret for ham internt. Han har humor og er nede på jorden. Samtidig formår han at begå sig både i den absolutte top og langt nede i organisationen. Der er ikke mange af den slags profiler,« lyder skudsmålet.

Danske Jesper Rohde, som er chef for Ericssons multimediedivision i Brasilien, arbejdede sammen med Hans Vestberg i mere end et år fra 1999.

»Jeg husker meget tydeligt, første gang jeg kom ind på hans kontor. Han var ekstremt energisk med et koncentreret fokus og en energi. Og så imponerer hans hukommelse mig. Han kan huske navne og mennesker med en utrolig præcision. Han kan fortælle på to stykker papir, hvad andre bruger en hel rapport til. Det er hans fortjeneste, at Ericsson er så stærk i serviceforretningen i dag. Han har skabt en masse arbejdspladser,« siger Jesper Rhode, der beskriver sin kommende topchef som »meget jordnær og jovial og med stor indsigt«.

Hans Vestberg spillede håndbold i 1. division, mens han var chef i Brasilien, indtil en knæskade stoppede ham. Han har de seneste to år været bestyrelsesformand i bestyrelsen for Svenska Handbollsförbundet. Også hans far og bror er aktive inden for håndbold.

»Håndbold er verdens bedste sport. Og Stockholms Politi er verdens bedste klub,« lyder hans vurdering af sin egen klub.

Han bor i dag nord for Stockholm, er gift med Beatrice, som også er ansat i Ericsson, og har to børn.

Naturligt og godt valg
Gårsdagens største overraskelse var ikke, at Hans Vestberg bliver ny Ericsson-chef, men at Carl-Henric Svanberg gik af nu – og valgte olien.

»Det var en større overraskelse, da Hans Vestberg i sin tid blev udnævnt til finansdirektør, end at han nu bliver koncernchef. Men han har en stor markedsforståelse, har arbejdet på nogle af Ericssons største markeder og har beklædt nøglepositioner. Han har været med til at skabe resultater, og han har siddet med ansvaret for den del af forretningen, som er det nye Ericsson. Han er et meget sympatisk mennesker med en fantastisk indsigt i både teknologi og – især – det markedsmæssige. Reelt er han ikke finansmand; jeg betragter ham mere som en markedsmand. Han er et naturligt valg – og højst sandsynligt et godt valg,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som kender Hans Vestberg.

Hans Vestberg får en fast årsløn på 10,5 mio. kr. men har derudover en mulighed for at tjene yderligere op til 80 pct. af den faste løn frem til pensionsalderen som 60-årig.