Han skal bukke sig meget dybt for at samle Toshiba-stumperne op

Satoshi Tsunakawa er ude i en overlevelseskamp for at redde et af Japans engang så succesombruste selskaber, 142 år gamle Toshiba.

Undskyld! Topchef Satoshi Tsunakawa beklagede på et pressemøde tidligere på måneden på traditionel japansk vis, at det går så elendigt med kæmpekoncernen Toshiba. Foto: Kimimasa Mayama Fold sammen
Læs mere

For kun knap et år siden præsenterede Satoshi Tsunakawa sig som ny topchef for Toshiba med en erklæring om, at hans opgave var at træffe »rationelle ledelsesbeslutninger«. Rationalitet og hårde beslutninger var der rigtig nok brug for.

Den japanske kæmpekoncern havde dårligt sundet sig oven på en regnskabsskandale, der havde udløst store omstruktureringer, før en ny skandale var sejlet ind i skikkelse af ­Toshibas amerikanske kernekraft-division, Westinghouse. Det meste af topledelsen var røget ud, og bundlinjen var dybrød.

Kun en måned senere advarede Tsunakawa på et pressemøde om, at »vi står stadig ved ­foden af bjerget«. Men om han selv anede, hvor højt bjerget skulle vise sig at være, skal ikke kunne siges.

Det 142 år gamle selskab kæmper nu for at overleve, og det gør Toshiba næppe som ­andet end en skygge af sig selv. Satoshi Tsunakawa må forestå et brandudsalg af både kronjuveler som chip-divisionen og problembørn som netop Westinghouse – divisioner, som han ellers indtil for få måneder siden havde fokus på som centrale dele af Toshiba.

»Mr. Tsunakawa vil blive husket som manden, der pillede Toshiba fra hinanden,« som en analytiker for et par måneder siden udtalte til Financial Times.

Som topchef er hans hænder ret bundet af omstændighederne, og ikke mindst pres fra Toshibas banker, men det er værd at bemærke Tsunakawas rationelle ord. Med dem indikerede han, at han ikke vil være styret af sentimentalitet eller fejlplaceret loyalitet – måske meget bevidst om, at han som veteran med 38 års virke i Toshiba – og i sit traditionelle mørke­grå jakkesæt – ligner en klassisk japansk »salary­man«, hvis hele liv har haft den samme virksomhed som omdrejningspunkt.

»Det siges, at i vores virksomhedskultur har folk ikke kunnet sige deres mening. Det vil jeg gerne ændre,« fastslog han ved sin tiltrædelse. Her talte han også om integritet og tillid.

Ret væsentligt tilbragte den nu 61-årige Tsunakawa det meste af sin karriere i Toshibas sundhedsdivision, som han byggede op til en væsentlig profitdriver i koncernen. Det var også en af de få dele af Toshiba, der ikke var draget ind i regnskabsskandalen, hvor det ­ellers netop var overskudstal, der blev overdrevet med milliardsummer.

Da sundhedsdivisionen måtte lade livet via et salg til Canon for at skaffe penge til at redde skandalen, var Tsunakawa involveret i beslutningen. Dengang udtalte han med en blanding af vemod og stolthed: »Det føles måske lidt som en far gør, når han giver sin datter bort i ægteskab og ønsker hende lykke.«

Med hvad der nu ser ud til at ligge på salgsblokken i Toshiba, og med selve selskabets overlevelse i tvivl, vil følelsen af vemod nok kun blive forstærket.