Han renoverer Skagen fra hus til hus

Bo Geisler tjente en formue på at sælge sin køkkenfabrik på Mors før finanskrisen. Nu er han i gang med at renovere Skagen hus for hus, men har for nylig måttet opgive drømmen om at genopføre svundne tiders badehotel på Grenen. Et projekt til 240 mio. kr.

Erhvervsmand Bo Geisler har en garage med opvarmet gulv, malerier på væggen, en Harley Davidson, en Aston Martin DB9 og en Mercedes CL 500. Fold sammen
Læs mere

»Præstegård med høj cigarføring«, lød en overskrift i »Bo Bedre« for et par år siden. Ganske rammende beskrivelse af Bo Geislers første hus i Skagen.

Den gamle præstegård i Vesterby på St. Laurentiivej har han toprenoveret med de bedste materialer, minimalistiske designermøbler og moderne kunst. Præstegården omfatter også et lysthus med et duftende, 70 år gammelt appelsintræ, en garage med varme i gulvet og malerier på væggene til Bo Geislers Mercedes CL 500 og Aston Martin DB9 og kromskinnende Harley Davidson. Og sidst, men ikke mindst en bunker fra krigens tid, som han har indrettet som bar og pejsestue.

Bo Geisler er ikke skawbo, men er flyttet ind i præstegården for et par år siden. »Jeg holder af det simple liv her. Alting er tæt på, jeg kan cykle til Netto og til bageren, og man møder mange spændende mennesker i byen, kunstnere, erhvervsfolk og en landevejsridder, som jeg havde boende et stykke tid,« siger han.

I 2007 solgte han sin køkkenpladefabrik på Mors til Ballingslöv-koncernen, som bl.a. ejer Kvik Køkkener. Men som uddannet tømrer havde han for meget virkelyst til at sætte sig hen og nyde frugterne af sit arbejde, og i Skagen kan han slet ikke lade være med at kigge nedslidte ejendomme ud og forvandle dem.

På en spadseretur i Skagen udpeger Bo Geisler med løs hånd sine seneste projekter. En gammel Skagen-villa, som nu er toprenoveret, byens gamle bibliotek, som er ombygget til eksklusiv butik med buede hjørne­vinduer a la Korsbæk, som rummer Benedikte Utzons design og to lejligheder på første sal med tagterrasser og udsigt over Kattegat. Nede på havnen har Bo Geisler netop overtaget byens nedlagte skipperskole med henblik på at indrette hotel med 30 værelser. Derudover en ejendom med tøj­butik på Viggo Hansens Plads midt i byen og et af de røde pakhuse på havnen.

Drømmen om et badehotel

Bo Geislers hidtil størst tænkte vision er genopførelsen af Skagen Badehotel på Grenen, som han har kørt sammen med partneren, Aalborg-developeren Torben Nielsen – et projekt til 240 mio. kr.

Den enorme romantiske træbygning nedbrændte under krigen, og siden har foretagsomme og Skagen-elskende forretningsfolk drømt om at bygge hotellet op igen. Først var det Ib Møller, stifter af havemøbel­producenten Trip Trap, der i samarbejde med Nordjyllands grand old man inden for developing, Thorkild Kristensen, forsøgte at genoplive hotellet. Men Skagen Odde Naturcenter på Grenen løb med politikernes velvilje, og badehotellet blev lagt i mølposen for år tilbage.

Men da Helle Thorning-regeringens miljø­minister Kirsten Brosbøl (S) introducerede tankerne om at tillade kystnært byggeri ti steder i Danmark, begyndte det at rumstere i hovedet på Bo Geisler – og på kommunens socialdemokratiske borgmester, Birgit S. Hansen.

»Jeg lånte det gamle materiale hos Ib Møller og fik udarbejdet nye tegninger. Det var jo et fantastisk gammelt hotel. Det var meget eksklusivt, zaren af Rusland boede der, og inden det brændte, var der planer om at indrette en zeppeliner-lufthavn. Christiansborg brændte jo også og blev genopført,« siger Bo Geisler.

Signaler fra Miljøstyrelsen

Borgmester Birgit S. Hansen var også begejstret ved tanken om at genopføre badehotellet på det gamle fundament, som stadig kan ses i marehalmen på Grenen:

»Men så kom der signaler fra Miljøstyrelsen om, at et hotel skulle genopføres, hvor Grenen Kunstmuseum og restaurant De To Have ligger i dag, og at projektet skulle ud i international arkitektkonkurrence. Det var jo ikke det, vi havde forestillet os, og et flertal i byrådet sagde nej til projektet, og alle byrådsmedlemmer, der er valgt i Skagen, stemte imod,« siger hun.

»Skagen har afvist mange gode projekter. Nordsøens Oceanarium skulle også have ligget i Skagen, men det sagde byen nej til, og i dag ligger centret i Hirtshals,« siger Bo Geisler.

»Folk i Skagen bryder sig ikke om, at der bliver lavet for meget om. Alting skal helst forblive, som det altid har været,« forklarer Birgit S. Hansen. »Det startede eksempelvis en voldsom debat, da vi gav tilladelse til, at en mand kunne udleje liggestole på Sønderstrand (stranden nord for havnen på Kattegat-siden, red.) »Der blev talt om tivolisering.«

Trods skuffelsen med badehotellet klør Bo Geisler på med sine øvrige projekter. Og så er han indtrådt i byens ambassadør-korps, som også tæller tidligere Carlsberg-boss Flemming Lindeløv og Danmarks ambassadør i Berlin, Friis Arne Petersen, som begge har sommerhuse i Skagen ligesom TV-doktor Peter Geisling.

»Vi har alle en stor kærlighed til byen. Vi arbejder på at få gode ting til at ske, prøver at fremme konkrete projekter, som vi kan lide, og så spiser vi selvfølgelig en god middag sammen, når vi mødes. Sidste gang på Brøndums Hotel,« siger Bo Geisler.

Hermed slutter vores sommerserie »Business på Skagen«, hvor journalisterne Birgitte Erhardtsen og Lars Erik Skovgaard drog på sommertogt med fotograf Mathias Løvgreen Bojesen.