Han er uddannet fløjtenist og Danmarks længst siddende bankdirektør: Nu takker han af

Efter snart 40 år i spidsen for nichebanken Merkur Andelskasse træder Lars Pehrson tilbage og overlader posten til Charlotte Skovgaard, som dermed indtræder i den eksklusive kreds af kvindelige bankdirektører. Lars Pehrson slipper dog ikke helt den bank, han var med til at stifte i 1982.

I 38 år har Lars Pehrson stået i spidsen for Merkur Andelskasse, som i årtier har fokuseret på bæredygtighed og social ansvarlighed. 1. september overtager Charlotte Skovgaard styrepinden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Heilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. september er der vagtskifte i »idealisternes bank«, som Information for et par år siden døbte Merkur Andelskasse.

Banken med de nordjyske rødder satte fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed, årtier før den slags blev mainstream og moderne.

Merkur Andelskasse har finansieret økologiske fødevarevirksomheder som Thise Mejeri og Hanegal og lancerede for et par år siden de første fire svanemærkede investeringsfonde på det danske marked. Senest har banken annonceret, at kunder, der ønsker en ny benzin- eller dieselbil, vil få nej til finansiering.

I 38 år har Lars Pehrson stået i spidsen for banken, som han var med til at stifte i 1982. Nu overlader han roret til 48-årige Charlotte Skovgaard, som i modsætning til Pehrson har en bankuddannelse.

61-årige Lars Pehrsons baggrund er så langt fra bankverdenen, som man næsten kan komme. Han er konservatorieuddannet fløjtenist og er sandsynligvis den eneste bankdirektør i Danmark med den titel på sit CV.

Lars Pehrson, medstifter af Merkur Andelskasse

»Der kan godt blive lidt indavl, når man for at blive bankdirektør næsten skal være vokset op i en bank.«


Ingen havde forudset, at han en dag skulle blive bankdirektør. Heller ikke ham selv. Han søgte optagelse på Aalborg Musikkonservatorium i den forventning, at musikken skulle blive hans levevej. Men ledige fløjtenistjob var der ikke mange af i det nordjyske, så det blev ikke til mere end afløserjob i Aalborg Symfoniorkester.

Risiko for indavl

I dag ville den baggrund næppe have kvalificeret ham til et topjob i bankverdenen, hvor kravene til bankdirektører er snævret så meget ind, at Lars Pehrson ser en risiko for indavl.

»Jeg har lært det ved at gøre det. Jeg forstår godt nødvendigheden af formelle kvalifikationer, men jeg synes også, at man kommer til at afskære sig fra nogle dygtige ledere med en anden baggrund, som kunne tilføje de finansielle virksomheder noget. Der kan godt blive lidt indavl, når man for at blive bankdirektør næsten skal være vokset op i en bank,« siger han.

At Lars Pehrson overhovedet endte i banksektoren, skyldes en forretningsidé i Hjørring. I 1974 åbnede Pehrson og andre initiativtagere en forbrugerejet butik i den nordjyske by, hvor de solgte økologiske fødevarer. De ønskede at slå medlemmernes penge sammen til en pulje, som de kunne låne penge fra, hvis de havde et bæredygtigt projekt, de gerne ville realisere.

Det blev startskuddet til Merkur, der blev stiftet i 1982 som en lukket spare- og låneforening. Blot tre år senere krævede det daværende EF dog harmoniseringer i den finansielle sektor, og det gav mulighed for at blive en andelskasse og dermed et officielt anerkendt pengeinstitut.

Balancen er vokset fra et rundt nul til 3,7 mia. kr., siden Lars Pehrson i 1982 blev direktør i Merkur Andelskasse, som er en relativt lille bank på det danske marked. Danske Bank, som er landets største, har til sammeligning en balance, der er 1.000 gange større.

Et besøg fra Finanstilsynet endte i 2017 med at koste Merkur dyrt i form af et underskud, som primært skyldtes øgede nedskrivninger. Gennem 38 år har banken tre gange haft underskud. For nylig udløste en hvidvaskinspektion af banken et påbud fra Finanstilsynet.

Charlotte Skovgaard, der nu skal løbe videre med depechen, har arbejdet i Coop Bank, KPMG og Danske Bank og har udover den klassiske bankuddannelse også HD i informatik og økonomistyring.

I Coop var hun en af hovedarkitekterne bag etableringen af Coop Bank, hvor hun efterfølgende var en del af direktionen, og snart bliver hun altså en af de ganske få kvinder, som kan kalde sig bankdirektør.

I Sydbank har Karen Frøsig været topchef siden 2010, mens Bodil Nyboe Andersen i 1995 blev Danmarks første kvindelige nationalbankdirektør. En post, hun bestred frem til 2005.

Pehrson med på bagsmækken

Charlotte Skovgaard har ifølge bestyrelsesformanden for Merkur Andelskasse, Henrik Tølløse, »alt det, der kræves af en topleder i finansverden i dag«.

»Med hendes stærke forretningsforståelse, overblik og smittende energi er hun den helt rigtige til at stå i spidsen for vores fortsatte arbejde med at styrke Merkurs forretning og værdier,« siger Henrik Tølløse, der dog tilføjer, at Lars Pehrson bliver svær at erstatte.

Lars Pehrson slipper dog ikke banken. På hans initiativ – og med bestyrelsens accept – fortsætter han som rådgiver for Merkurs direktion.

Lars Pehrson mener ikke, at der er en fare for, at han i sin nye rolle som rådgiver for direktionen kommer til at hæmme den nye direktør i hendes virke.

»Jeg forstår godt, at du spørger,« siger han. »Men jeg er meget fortrøstningsfuld, og jeg har selv tænkt, at jeg ikke på nogen måde skal hæmme den nye direktion. Og jeg mener det, når jeg siger, at jeg træder et skridt tilbage.«

I rådgiverrollen skal Lars Pehrson fungere som udviklings- og sparringspartner for direktionen og organisationen og stå for en del af Merkurs udadrettede aktiviteter.

48-årige Charlotte Skovgaard blev i november sidste år hentet fra Arbejdernes Landsbank, hvor hun var projektdirektør. Siden har hun været del af direktionen i Merkur Andelskasse.