Han er Topsøe-arvingen i front for familievirksomheden

Jakob Haldor Topsøe har siden 2015 været i front for den verdenskendte familievirksomhed Haldor Topsøe. Hele karrieren har han beskæftiget sig med erhvervslivet, hvor han blandt andet har kæmpet for familieejede virksomheders vilkår.

Jakob Haldor Topsøe er barnebarn af Haldor Topsøe, der stiftede familievirksomheden i 1940. Haldor Topsøe døde i 2013, fire dage før sin 100-års fødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Haldør Topsøe/ Presse

Jakob Haldor Topsøe har arvet sit mellemnavn – men tilsyneladende også interessen for erhvervslivet – fra sin berømte farfar, der i 1940 grundlagde den verdenskendte industrivirksomhed Haldor Topsøe.

50-årige Jakob Haldor Topsøe er nu virksomhedens ansigt udadtil. I 2015 blev han formand for familiens holdingselskab, der ejer virksomheden, og året efter blev han næstformand for virksomheden.

Haldor Topsøe er kendt for sine katalysatorer, der kan speede produktionsprocessor op. Det gør, at man kan producere store mængder kunstgødning på rentabel vis, hvilket har haft stor betydning for at kunne mætte millioner af mennesker.

For ti år siden fik Jakob Haldor Topsøe sin første bestyrelsespost i familievirksomheden, men også før det har han beskæftiget sig med erhvervslivet. Han er uddannet på CBS og har mere end 20 års erfaring i investeringsbankverdenen. I 2008 stiftede han sammen med to andre investeringsfirmaet Ambrox Capital, hvor han stadig er partner.

For nogle år siden lykkedes det familien at købe italienske medejere af virksomheden ud, så den igen blev 100 procent familieejet. Men i sommer meddelte familien overraskende, at de igen var på kapitaljagt, så virksomheden kunne vokse.

»Jeg kan love dig for, at det er nogle svære overvejelser. Der har været og er rigtig mange følelser i det her. Det er noget, vi har overvejet i årevis, og jeg vil ikke påstå, at det har været nogen let proces, det har taget år. Vi har måttet kigge langt indad og talt meget om, hvad der er vigtigt for os som ejere. Det er heldigvis sådan, at vi er en helt enig familie, som er klar til at gøre det her,« sagde Jakob Haldor Topsøe dengang til Berlingske.

I starten af december kunne Berlingske fortælle, at Lego-familiens pengetank, Kirkbi, har budt på at købe 30 procent af familievirksomheden. Det kan prissætte hele Haldor Topsøe-koncernen til omkring otte milliarder kroner.

Kamp for familieejede virksomheder

Familievirksomheden er i årenes løb kommet til at tage mere af Jakob Haldor Topsøes tid, i takt med at han er steget i graderne. I alt sidder fire af grundlæggerens børnebørn i bestyrelsen i familiens holdingselskab.

Da Jakob Haldor Topsøe – sammen med de øvrige børnebørn – var nye i virksomhedens bestyrelse, deltog han i et kursus i Schweiz for at få viden om at lede familieejede virksomheder.

Han har i nogle år kæmpet for, at familieejede virksomheder får samme vilkår som børsnoterede og fondsejede virksomheder. Kampen er foregået gennem netværket »Vækst i generationer« og i den offentlige debat. Her har han sammen med ledelsesfigurer i andre familieejede virksomheder opfordret til at fjerne generationsskifteskatten på erhvervsaktiver.

I 2013 var han desuden en af de få topfigurer fra dansk erhvervsliv, der var inviteret til det årlige Bilderberg-møde for at diskutere verdens tilstand.