Han ansætter kun folk der smiler og har små egoer

Kim Rahbek Hansen finder kæder kedelige. Alligevel er han medstifter af og CEO for Sticks’n’Sushi, som fortsætter sin ekspansion herhjemme og i udlandet.

Foto: Liselotte Sabroe. Kim Rahbek Hansen, manden bag virksomheden Sticks'n'sushi.
Læs mere
Fold sammen

Ingredienserne til Kim Rahbek Hansens voksende sushiimperium i København, London og – om et øjeblik – Berlin består sådan lidt groft sagt af ris, fisk, tang, små stykker kød og tynde bambuspinde.

Så finder han det helt rette sted, hvor han åbner en restaurant, som han indretter med design og sans for omgivelsernes tone. Maden ­akkompagneres med den rette blanding af kommunikation og den japanske hilsen: Ira shae mase. Og medarbejderne smiler, har små egoer, der tænker »vi« frem for »jeg«.

Sticks’n’Sushi er en kæde i logistisk og produktionsmæssig forstand. Maden er den samme på alle restauranterne. Men designet og oplevelsen varierer fra sted til sted. Kæder ­keder nemlig Kim Rahbek Hansen. De bliver meget hurtigt forudsigelige, mener han.

Men ikke mindst sørger han for hele tiden at føje nye ingredienser til. På den måde til­føjer han også ord til den danske madkultur som »makiruller, nigiri og wasabi« og får undervejs også tjent millioner og kan i dag prale af, at han har mere en 1,7 mio. gæster årligt.

Interessen for mad er ikke helt tilfældig, for Kim Rahbek Hansens kvalitetsbevidste forhold til mad kommer hjemmefra. Faren var ansat hos Rahbek Fisk, og interessen for havets delikatesser har derfor været en naturlig del af opvæksten.

En ikke uvæsentlig bestanddel af iværksættereventyret hænger også sammen med, at broren, Jens Rahbek Hansen i 1980erne gik i kokkelære i moderens hjemland, Japan. Da han vendte tilbage til Danmark, havde han et brændende ønske om at åbne en restaurant, der serverede »sticks« og yakitori-kødspyd. Sammen med broren Kim og deres fælles barndomsven fra Falster, Thor Andersen, udviklede han ideen om at åbne japanske restauranter herhjemme.

I 1994 åbnede de tre en af landets første sushirestauranter i Nansensgade i København. To år senere åbnede Sticks’n’Sushi sin første takeaway. Og siden har de føjet restaurant ­efter restaurant til. De seneste fem år er omsætningen i kæden vokset med over 100 pct. Investeringer koster på driften, men det ­rokker ikke ved, at i 2017 byder Kim Rahbek Hansen på sushi i Berlin, London og på Tivolihjørnet i København.