Halvdelen af virksomhederne kan droppe naturgas inden for et år – brødfabrikant kalder det umuligt

Der er bred enighed om, at Danmark skal være uafhængig af russisk gas. Men det kræver, at virksomhederne bruger markant mindre naturgas end i dag. Og 50 procent svarer i en rundspørge til Dansk Industri, at det vil kunne gøres på et år. Men for bageriet Schulstad er det ingenlunde realistisk.

Hos Schulstad kalder man det »optimistisk«, når halvdelen af virksomhederne i en ny rundspørge blandt 432 virksomheder foretaget af Dansk Industri siger, at de vil kunne klare omstillingen fra naturgas til el inden for et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Magnus Møller/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands krig i Ukraine har fået EU-landene til at ville droppe importen af russisk naturgas – cirka en tredjedel af unionens gasforbrug i dag.

For at gøre det ønsker S-regeringen, at så mange som muligt herhjemme – virksomheder som husstande – finder måder at erstatte naturgasforbruget på. Gerne hurtigt.

Men det er langtfra muligt for alle, lyder det fra Schulstad. For Schulstad vil det formentlig tage flere år, hvis forsyningen og produktionen skal omlægges.

Derfor kalder Claus Loft, driftsdirektør hos brødfabrikanten, det også »optimistisk«, når halvdelen af virksomhederne i en ny rundspørge siger, at de vil kunne klare omstillingen inden for et år.

Spørgerunden er foretaget af Dansk Industri (DI) hos 432 virksomheder, og her er branchedirektør i DI Energi Troels Ranis glad for tallene, selvom han har et forbehold:

»Det er vores formodning, at der nok ikke er tale om de største energiforbrugere blandt virksomhederne. Men jeg synes stadig, at det er ret fantastisk, at så mange virksomheder kan omstille sig.«

Bruger naturgas – men til hvad?

Troels Ranis lægger ikke skjul på, hvad brancheorganisationens hovedbudskab er. Han nævner det flere gange.

Når Vestens politikere – ligesom regeringen herhjemme – vil udfase russisk gas og få virksomheder til at skifte til alternativer, må de give en hjælpende hånd.

Det handler om at gøre så meget som muligt for, at energiifrastrukturen tillader det, og at tilskudspuljer til erhvervslivet fungerer uden for meget unødigt bureaukrati. Det er budskabet.

Men Troels Ranis erkender dog, at de virksomheder, der har svaret, at de kan omstille sig fra naturgas inden for et år, formentlig ikke bruger gassen til andet end opvarmning.

Virksomheder, der har en såkaldt »højtemperaturproduktion«, får svært ved omstillingen. I hvert fald til el, siger han.

»Vi har producenter, der siger, at det er vanskeligt at omstille til el fra nuværende fossilt brændsel, og de kigger derfor til biogas,« siger han og nævner sukkerproducenten Nordic Sugar og cementfabrikken Aalborg Portland som eksempler.

»Der er virksomheder, der vil skulle indføre nogle ret store ombygninger,« siger han.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, vil gerne understrege, hvor vigtigt det er, at Danmark formår at udbygge elnettet, forsyne gasnetværket med biogas og sikre tilskud til de virksomheder, der er i gang med omstillingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr/Dansk Industri.

Hermed kommer vi til en af dem, der ikke finder omstillingen på et enkelt år realistisk. Ikke engang tæt på.

»Det lyder optimistisk«

At bage brød kræver næppe ekstreme temperaturer. Men når du har otte produktionsenheder til brødbagning, der alle kører på naturgas, så kan det være vanskeligt at foretage en hurtig omstilling.

Det siger Claus Loft, driftsdirektør i Schulstad (Lantmännen Schulstad A/S).

»Jeg tænker, at det lyder optimistisk. Vi ville ikke være i stand til det. Når jeg ser på vores samlede energiforbrug i Schulstad, så er to tredjedele tilvejebragt af gas, som vi bruger til vores ovne.«

Ønsket om en grøn omstilling samt forsyningskrise foranlediget af krigen i Ukraine har fået Schulstad til at intensivere deres undersøgelser af, om det er muligt at omstille produktionen til el.

Og det er det sådan set. Teknologien er der. Der er dog et »men«:

»Det vil tage mellem 12 og 24 måneder at få skiftet bare én af de enheder ud med en eldrevet,« siger Claus Loft og forklarer, at skulle man skifte alle otte enheder ud, kan det – som det ser ud i dag – meget vel tage ti år.

Det handler blandt andet om, at man skal forsøge at opretholde produktionen undervejs.

Og så er der prisen. Ifølge Claus Loft koster en helt ny produktionsenhed i omegnen af 80-90 millioner kroner. Skal de skiftes ud, vil det blive dyrt, og det vil medføre massive nedskrivninger på virksomhedens eksisterende udstyr.

Men hvad med biogassen? I 2021 bestod det danske gasforbrug cirka af 20 procent biogas, og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har anslået, at det i 2030 vil vokse til at udgøre cirka 70 procent af det samlede gasforbrug i Danmark.

Claus Loft siger, at udover et øget fokus på elektrificering, er Schulstad allerede i gang med at undersøge muligheden for at erhverve biogascerftifikater, selvom udbuddet ifølge ham stadig er begrænset.

Driftsdirektøren understreger, at det er Schulstads målsætning, at ovne, der fra 2025 ikke er konverteret til el, skal køre på biogas.

»Infrastrukturen er ikke parat«

Men det ændrer ikke på, at Claus Loft finder det helt umuligt, at Schulstad inden for få år kan være frigjorte af naturgassen:

»Vi bruger rigtig meget energi fra naturgas. Infrastrukturen er ikke parat til at forsyne det behov, erhvervsvirksomhederne har for at konvertere til el eller biogas.«

Tilbage til Troels Ranis, der ønsker at understrege, hvor vigtigt det er, at Danmark formår at udbygge elnettet, forsyne gasnetværket med biogas og sikre tilskud til de virksomheder, der er i gang med omstillingen.

Indtil videre har regeringen i den brede klimaaftale for energi og industri afsat samlet 13,6 milliarder kroner til at støtte biogas og andre grønne gasser. Dertil er der oprettet en erhvervspulje på 3,9 milliarder kroner frem til 2029.

I Schulstad er man mest optaget af, at rammevilkårene bliver ens konkurrenterne imellem. Og det er ikke rigtig en bekymring for brødfabrikanten.

Det er svært at få friskbagt brød fra udlandet.