Halvdelen af verden har 4G-adgang i 2017

Kraftig stigning i brugen af data over mobilnettene presser på for højere hastigheder, så man kan se direkte TV og spille onlinespil.

Brugen af mobilnettene til at hente og sende data eksploderer. Foto: Maksym Yemelyanov, Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om blot fem år vil halvdelen af verden have adgang til de nye 4G-supermobilnet og dermed kunne se direkte TV og spille onlinespil uden at skulle bekymre sig om udfald undervejs.

50 procent af verdens befolkning vil i 2017 kunne koble deres mobiltelefoner, bærbare PCer og tavle-PCer på 4G- eller LTE-mobilnettene, som med udgangen af 2011 kun dækkede fem procent af folk. Sådan lyder forventningen fra verdens største leverandør af mobiludstyr, svenske Ericsson, som netop har sendt sin nyeste »Traffic and market report« ud.

Film trækker meget

Den voldsomme vækst i datatrafikken er hovedårsagen til, at 4G-nettene nu for alvor rulles ud. I Danmark lancerede Telia i december 2010 sit 4G-net, og for et års tid siden åbnede også TDC sit. »3« satser endnu alt på 3G-teknologien, mens Telenor netop er gået sammen med Telia om at slå deres net sammen til ét stort.

Ericsson forventer, at datatrafikken - og navnlig filmmængden - vil være 15 gange større, når vi når 2017, og selv om den lidt langsommere 3G-teknologi vil dominere i endnu mange år, vil 4G-nettene skyde i vejret. En PC vil da i gennemsnit stå for otte gigabyte mobil datatrafik om måneden, mens en smartphonetelefon når op på en gigabyte data. Alligevel sælges der i dag i Danmark mange datapakker med helt op til seks gigabyte data inkluderet om måneden.

4G, som teknisk mere korrekt kaldes LTE (»Long Term Evolution«), er fem-ti gange hurtigere end 3G-nettene til overførsel af data. Endnu kniber det med at bruge 4G-nettene til også taletrafik.

Forskel på 4G

Ericsson sidder på omkring 60 procent af 4G-/LTE-markedet og på omkring 38 procent af det samlede marked for mobiludstyr. Omkring 40 procent af al verdens mobiltrafik går således gennem Ericsson-udstyr. I Danmark driver Ericsson TDCs mobilnet og leverer også net til »3«.

Som alle Apple-brugere vil vide, er 4G forskelligt verden over. Der benyttes forskellige radiofrekvenser, og derfor virker Apples iPad 3 kun med 4G i USA og Canada og ikke i resten af verden, hvor Apple fik påbud om at ændre sin markedsføring og holde op med at reklamere med 4G, som iPad 3 ikke kan bruge her.

Ifølge Ericssons omfattende rapport var næsten 40 procent af alle de mobiltelefoner, som blev solgt i første kvartal i år, såkaldte smartphonetelefoner, som er mere avancerede. Kun 10-15 procent af alle mobiltelefoner i brug i dag har dog PC-lignende funktioner.

Læs mere:
Hent Ericssons rapport »Traffic and market report« (i PDF-format) på engelsk
http://www.ericsson.com/res/docs/2012/traffic_and_market_report_june_2012.pdf