Halvdelen af Københavns Lufthavn lukker: »Vi har kigget efter besparelser alle steder«

Københavns Lufthavn lukker store dele af terminalområdet som forudsætning for en spareplan, der blandt andet indebærer, at 325 fuldtidsstillinger nedlægges. Lufthavnens driftsdirektør vil ikke udelukke yderligere besparelser.

Københavns Lufthavn lukker 40 procent af terminalområdet efter et år med næsten ingen rejsende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

40 procent af terminalområdet med 24 gates i Københavns Lufthavn lukkes. Det oplyser lufthavnen i en pressemeddelelse.

Lukningen sker, fordi der i gennemsnit kun er 5.600 rejsende gennem lufthavnen om dagen – dette antal var 83.000 før coronakrisen. Derfor lukker Københavns Lufthavn nu for næsten halvdelen af lufthavnen for at spare på omkostningerne.

»Vi står midt i en global krise, hvor vi her i CPH nu kigger ind i en dagligdag med nærmest absurd få passagerer. Det betyder, at vi må låne et større tocifret millionbeløb hver måned for at holde åbent, så vi har måttet kigge alle steder for at finde besparelser,« siger driftsdirektør Christian Poulsen.

Han fortæller samtidig, at lukningen er en forudsætning for at gennemføre lufthavnens spareplan, hvor der skal spares det, der svarer til 325 fuldtidsstillinger. Det er dog forventningen, at de fleste besparelser kan findes gennem muligheden for arbejdsfordeling, som er et af regeringens tiltag for at holde hånden under økonomien.

»Lukningen af dele af terminalerne er en del af den samlede plan, der blandt andet betyder, at der er lidt mindre arbejde, der skal udføres,« siger Christian Poulsen.

Der kan komme yderligere besparelser

Nedlukningen af cirka 40 procent af gateområdet effektueres fra 25. november 2020 og vil vare hele 2021 med mulighed for genåbning indenfor to måneder, hvis antallet af passagerer stiger så meget, at behovet for yderligere plads skulle melde sig.

»Vi har indstillet os på scenariet om et 2021 med et meget lavt antal passagerer. Det er vi nødt til,« siger Christian Poulsen, der ikke vil udelukke, at der kan blive behov for yderligere besparelser, såfremt antallet af passagerer bliver endnu mindre:

»Krisen har vist, at det nærmest er umuligt at spå om fremtiden. Så ja, man kan godt frygte, at antallet af rejsende bliver endnu mindre i 2021. Det vil vi så kigge på og se, om der er andre områder i terminalerne, vi kan undvære.«

Lukningen sker ifølge pressemeddelelsen i samarbejde med de luftfartsselskaber, virksomheder og ground handlere, som bliver berørt, mens en række driftsområder er lukket. Det sikres blandt andet, at lejere og personale fortsat kan få gennemgang til lejemålene.

Københavns Lufthavn er hårdt ramt af Udenrigsministeriets rejsevejledninger, hvor rejser til stort set alle verdens lande lige nu frarådes.