Halvdelen af Jorden har mobiltelefon

3,3 milliarder mennesker kan nu ringe mobilt, selv om det kun er 26 år siden, at verdens første mobilnet åbnede - i Norden.

Sådan så en ægte journalist i marken ud anno 1986 - fem år, efter at det nordiske mobilnet, NMT, åbnede. Arkivfoto: Åge Sørensen Fold sammen
Læs mere
Nu har over halvdelen af Jordens befolkning mobiltelefon.

Nye tal fra analysehuset Informa Telecoms & Media viser, at der nu er 3,3 milliarder mobilabonnementer i brug verden over.

Det første mobilnet, Nordisk Mobiltelefoni (NMT), blev tændt i 1981. Siden er det gået rigtigt stærkt. Med udgangen af september i år var der mobilnet i 224 lande. For ti år siden havde 192 lande mobilnet og i 1987 var det blot 35.

»Mobilbranchen har konstant slået selv de mest optimistiske forudsigelser for vækst i abonnentskaren,« siger Mark Newman, leder af researchafdelingen hos Informa.

Informa anslår, at mobilnettene i sommer dækkede omkring 90 procent af verdens befolkning. 40 procent af alle jordboere bor derfor i områder med mobildækning uden at have mobiltelefon, mens blot ti procent bor steder, hvor mobilnettene ikke rækker ud.

59 lande - heriblandt Danmark - har over 100 procents dækning. Mange har nemlig mere end et mobilabonnement, og firmaer har især en stribe.

Det kuwaitiske mobilselskab Zain har de mest forbrugende kunder. Mobilselskaberne beregner den gennemsnitlige indkomst pr. bruger (ARPU eller »average revenue per user«). Zains mobilkunder bruger i gennemsnit 71 dollars om måneden, mens Hutchison Whampoa-konglomeratet, der ejer »3«-kæden, i Storbritannien får 69 dollars ind pr. kunde om måneden.

Tredjepladsen i rækken af brede mobilsmil besættes af det japanske KDDI, hvis kunder bruger for 67,65 dollars om måneden. I bund ligger det bangladeshiske mobilselskab Sheba Telecom, hvis kunder blot bruger for 3,1 dollars om måneden på mobiltelefonen.