Halv million danske hjem skal se digital-TV

TDCs kabel-TV-selskab YouSee begynder mandag stor kampagne for at overbevise danskerne om, at de bør have bedre billeder og lyd på deres fjernsynsskærm, uanset om den er flad eller fed. Men først om ti år har alle skiftet, siger direktøren. YouSee vil også ind på filmudlejningsmarkedet.

Niels Breining, administrerende direktør for YouSee. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske hjem skal have et venligt skub, så de skifter til digital TV-modtagelse. Danmarks største kabel-TV-selskab, TDCs YouSee, satser over de næste tre år på at flytte halvdelen af sine kunder - 500.000 hjem - til klarere billeder, bedre lyd og flere muligheder for at leje film fra skærmen. Midlet er en ny digitalmodtager, som lanceres på mandag.

Alle YouSees 1,1 millioner kunder modtager allerede i dag et digitalt TV-signal, som betyder bedre billeder og renere lyd, men for at kunne se kanalerne i bedre kvalitet skal der en lille omformerboks (en såkaldt »tuner«) til. YouSee lancerer 4. februar sit bud på en fremtidssikret boks, som skal sikre skiftet, uanset om man har en ny fladskærm eller et gammeldags billedrørsfjernsyn.

»Vi har 45 procent af de danske hjem som kabel-TV-kunder. 80 procent af danskerne bruger allerede i dag ikke det analoge sendenet, som lukker til november næste år, med mindre de er i sommerhus, har TV i campingvognen eller lignende. Men da interessen for digital-TV er større end nogen sinde, er det en oplagt mulighed for os at spørge, hvorfor man ikke bliver digital allerede nu. Kunderne er ve at være klar til digital-TV og til on-demand-TV (TV på bestilling, red.),« siger Niels Breining, administrerende direktør for YouSee.

Det vil tage ti år

Det kræver en omformerboks pr. fjernsynsapparat, men der er ingen grund til at købe stort ind straks.

»Der er ingen grund til at tage skiftet til digital-TV nu, hvis man er kabel-TV- eller satellitkunde, for de nuværende, analoge fjernsyn virker fortsat - også om ti år. Flertallet af vore kunder er analoge kunder, og vi kører videre med analoge signaler til dem. Personligt tror jeg, at det tager ti år, før analogt TV stopper. Med kabel-TV får man både analoge og digitale signaler. Vor opgave er, at danskerne også ser digitalt TV. Hvis man har tre-fire TV-apparater, kan man starte med fjernsynet i stuen og køre videre analogt med de andre,« siger Niels Breining, der understreger, at det er en stor opgave at forklare danskerne, hvad digitalt TV er og betyder.

Nyskrevne skærmmenuer

Den nye boks er produceret af sydkoreanske Samsung og vil blive solgt for 699 kroner. Man skal dog samtidig binde sig i seks måneder til en digital TV-pakke (billigste pris er 39 kroner om måneden), ligesom man årligt skal betale et gebyr på 199 kroner for det dekoderkort, der er nødvendigt. Alt sammen oven i det kabel-TV-abonnement, man har i forvejen.

Skærmmenuen på boksen er blevet fornyet. Nu kan man hele tiden se det TV-program, man har valgt, i et mindre billede i et hjørne af skærmen, mens man klikker sig rundt med fjernbetjeningen og orienterer sig om andre TV- eller radiokanaler gennem den elektroniske programguide, der også har fået nyt layout, så den er blevet mere overskuelig, eller overvejer, om man vil leje en blandt de godt 500 film i Cinema, YouSees 24-timers filmudlejning.

Filmudlejning for to milliarder

Netop filmudlejning venter YouSee sig meget af.

»Vi anslår, at markedet for leje og salg af film - frataget biograferne - er på to milliarder kroner. Derfor vil vi gerne have en større andel, og nu har vi gjort det lettere at finde filmene, ligesom man med den nye boks kan stoppe fremvisningen undervejs. Vi vil senere tilbyde abonnementspakker, hvor man nu vælger en film ad gangen,« siger Anders Blauenfeldt, direktør for YouSees produktstrategi, og fremhæver, at de, der ikke har en HD-DVD- eller Blu-ray-afspiller, gennem boksen kan se film i højdefinitionskvalitet (HD-kvalitet).

YouSee forventer at lancere StartForfra 1. marts, nemlig muligheden for at se igangværende programmer forfra, hvis man ikke fik tændt i tide. Senere i år vil kunderne også kunne se eller gense udvalgte programmer fra de seneste dage (f.eks. TV-Avisen), dog ikke alle, da mange TV-kanaler ikke har rettighederne i orden til at tilbyde denne mulighed. Et egentligt langtidsarkiv med sendte programmer er endnu kun på tegnebrættet.