Halm og gylle til bioolie

Med en helt ny teknologi satser selskabet Organic Fuel Technology A/S på produktion af grøn energi. Gylle og halm laves til fossilfri bioolie til kraftvarmeværker og biler.

Landmand Erik Poulsen har Organic Fuel Technology’s testanlæg stående i et maskinhus på sin gård. Anlægget kan producere 50 liter bioolie i timen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stanken af gylle fra Danmarks mange millioner svin kan man opleve, bl.a. om foråret, når svineproducenter spreder gylle ud på markerne. Men lugthelvedet vil få en ende, hvis en gruppe jyske investorer opnår et kommercielt gennembrud med ny miljøvenlig teknologi.

Deres selskab Organic Fuel Technology A/S markedsfører inden længe verdens første anlæg, der laver gylle og andre overskudsprodukter fra landbruget om til fossilfri 100 procent bioolie.

»Dansk landbrugs fremtid ligger i en grøn vækststrategi med brug af intelligente løsninger,« siger Erik Poulsen, der er en af landets største svineproducenter og formand for iværksætterselskabet.

Dansk Landbrug har taget ved lære af de seneste års miljøkritik og klimadebat. Erhvervet er i fuld gang med et hamskifte.

I et maskinhus på Erik Poulsens gård i Ødum mellem Århus og Randers står Organic Fuel Technologys lille testanlæg, der kan lave 50 liter bioolie i timen døgnet rundt. Han stopper halm i pilleform ind i den ene ende af en reaktor, og ud i den anden ende kommer bioolie. Lidt over tre kilo halm kan blive til en liter olie, en liter vand og 500 gram affaldsprodukt.

Processen foregår ved, at der i toppen af reaktoren sidder rør, der sender mikrobølger ned gennem biomassen. Resultaterne af det seneste års forsøg er gode. Det er sidste trin, før der sættes gang i byggeri af verdens første anlæg, der omdanner restprodukter fra landbruget, husholdningsaffald og lignende kulstofholdige produkter til bioolie ved hjælp af katalysator og mikrobølgeteknologi.

Målet i selskabet er højt: At blive Danmarks førende udbyder af teknologier med anvendelse af gylle, halm og andre organiske restprodukter og en betydelig udbyder af teknologierne i udlandet.

Perspektiverne

Sammen med 17 andre investorer, hovedsagelig landmænd, skød Erik Poulsen i første omgang otte mio. kr. i udviklingsfirmaet, der blev stiftet i 2007.

Ved en nylig aktieudvidelse kom yderligere 30 mio. kr. i kassen og tre nye investorer, herunder det grønne energiselskab Verdo fra Randers.

Perspektiverne er store, hvis fødevareproducent Erik Poulsen og hans medinvestorer har heldet med sig. Visionen er, at alt fra gylle til halm, energipil og husholdningsaffald bliver lavet til tørstof, f.eks. i pilleform eller som træspåner, og anvendes til fremstilling af bioolie.

Energiprodukterne skal i første omgang markedsføres som brændsel i kraftvarmeværker og dernæst til oliefyr i parcelhuse. Når bioolien er designet til det, skal den om nogle år også markedsføres som brændstof til biler og fly, siger direktør Erik Rose Andersen. Udbredelsen af teknologierne skal være med til at nedbringe verdens udslip af CO2.

Gylle er yderst interessant. Hvis bioolieanlægget får sit ventede gennembrud, kan man i fremtiden godt glemme alt om at sprede gylle på markerne, men i stedet bruge affaldsproduktet som råvare til ren fossilfri bioenergi, siger bestyrelsesformand Erik Poulsen.

Processen med at omdanne biomasse til olie ved hjælp af mikrobølger er baseret på et tysk patent, der aldrig er udviklet i industriel skala. I reaktoren bliver der tilsat et katalysatorpulver til halm i pilleform, der ved opvarmning til 300 grader i løbet af kun en time bliver omdannet til bioolie. Hvad pulveret indeholder, er en forretningshemmelighed, siger direktør Erik Rose Andersen.

»Det er samme proces, der foregår, når organisk materiale bliver omdannet til olie i undergrunden. Her tager det dog millioner af år, mens vi kan klare det på en time,« siger han.

Næste trin i Organic Fuel Technologys forretningsplan er nu at bygge et storskalaanlæg i forbindelse med det grønne energiselskabet Verdos kraftvarmeanlæg i Randers. En stor reaktor skal kunne producere 1.000 liter olie i timen. For at realisere projektet skal der rejses cirka 50 mio. kr.

Energiafgrøder

Professor Claus Felby fra Københavns Universitet er en af dem, der er begejstret for Organic Fuel Technology. Han anbefaler, at landbrugsproduktionen i Danmark bliver ændret, så arealer i vådområder, hvor intensiv landbrugsdrift er vanskelig og giver stor forurening, bliver plantet til med hurtigtvoksende energiafgrøder, f.eks. energipil. Det vil reducere udledningen af kvælstof og samtidig være en helt ny energikilde, som kan høstes og anvendes som brændsel i kraftværkerne i stedet for halm.

»Med et sådant system får vi både miljøvenligt brændstof til bilerne, bedre brændsel til kraftværkerne, foder til dyrene, lavere kvælstofudledning og lavere CO2-udledning,« siger Claus Felby.