Haldor Topsøes børnebørn rykker frem i geledderne

Haldor Topsøes fire børn har trukket sig fra bestyrelsen i det familieejede selskab, Haldor Topsøe Holding. Bestyrelsesansvaret er nu overdraget til fire af Haldor Topsøes børnebørn, som er tredje generation efter stifteren.

Tre generationer af familien Topsøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Magnus Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tredje generation Topsøe er rykket frem i geledderne i den familiejede ingeniørvirksomhed, Haldor Topsøe. Fire af stifterens i alt ti børnebørn har overtaget bestyrelses­posterne i Haldor Topsøe Holding, som er ejerselskabet bag virksomheden, der producerer industrielle katalysatorer.

De fire børnebørn, som er i alderen fra 34 til 46 år, er valgt ind i bestyrelsen efter deres forældre, Flemming Topsøe, Lissen Haugwitz-Hardenberg-Reventlow, Birgitte Øigaard og Henrik Topsøe, som alle er børn af Haldor Topsøe, og som har valgt at stoppe.

Stifterens fire børn har alle passeret de 70 år, så udskiftningen på bestyrelsesniveau i ejerselskabet må ses som led i et glidende generationsskifte i den 100 procent familieejede virksomhed, som Haldor Topsøe grundlagde for 75 år siden.

Topsøe-familien ønsker ikke selv at uddybe baggrunden og timingen for generationsskiftet på nuværende tidspunkt. Familien vil ifølge presseafdelingen foreløbig »koncentrere sig om at få den nye holding­bestyrelse ordentligt i arbejdstøjet«. Bestyrelsesrokaden fandt sted umiddelbart før sommerferien,

De fire børnebørn, som nu står i spidsen for Haldor Topsøe Holding, er, Jakob Haldor Topsøe (46), Christina Teng Topsøe (34), Emil Øigaard (45) og Martin Topsøe (46). To af børnebørnene er i øvrigt ikke nye i ledelsessammenhæng i Haldor Topsøe.

Generationsskifte to år efter dødsfald

Jakob Haldor Topsøe har de seneste knap fem år siddet i bestyrelsen for Haldor Topsøe A/S, som er driftselskabet i Haldor Topsøe-koncernen. For to år siden fik han følgeskab af sin kusine, Christina Teng Topsøe, som også fik plads i bestyrelsen for driftselskabet.

Generationsskiftet i ejerselskabet, Haldor Topsøe Holding, sker tæt på to år efter stifterens død. Haldor Topsøe døde i maj 2013 blot få dage før sin 100 års fødselsdag og var til det sidste aktiv i virksomheden.

Først efter hans død overgik formands­posten i Haldor Topsøe A/S til hans yngste søn, 71-årige Henrik Topsøe, som i lighed med sin far er videnskabsmand til fingerspidserne og verdensberømt i videnskabelige katalysekredse. Henrik Topsøe har arbejdet i virksomheden i flere end 40 år og fortsætter som bestyrelsesformand for Haldor Topsøe A/S.

At det nu er tredje generation, der har indtaget bestyrelseslokalet og dermed den formelle magt, ændrer imidlertid ikke ved ejerforholdene.

Det er fortsat Haldors Topsøes fire børn og ti børnebørn, som i fællesskab ejer virksomheden, og de er for længst blevet enige om, at virksomheden skal blive i familiens eje, og at den skal drives i stifterens ånd og efter den vækststrategi, som Haldor Topsøe selv var med til at udforme.

Omsætningen skal seksdobles

Vækststrategien skal udfolde virksomhedens potentiale, og det interne mål er at nå en omsætning på 30 milliarder kroner i 2025. Det svarer til knap en seksdobling af omsætningen, som i 2014 nåede 5,7 milliarder kroner.

2015 har imidlertid lagt en foreløbig bremse på væksten. Haldor Topsøe havde ventet fremgang på toplinjen i år, men måtte i juni nedjustere forventningerne til en flad omsætningsudvikling og et fald i indtjeningen, fordi der er gået færre ordrer ind end ventet. Ifølge en pressemeddelelse er Haldor Topsøe ramt af en globalt faldende efterspørgsel på teknologiprojekter.

At Topsøe-koncernen i dag er en 100 procent familieejet virksomhed er i øvrigt lidt af et mirakel. I 1972 var virksomheden i økonomiske vanskeligheder, og Haldor Topsøe blev tvunget til at sælge en del af virksomheden til det italienske selskab, Saipem. Først efter mere end 25 års italiensk medejerskab lykkedes det for Haldor og Henrik Topsøe at købe virksomheden fri af den italienske ejer.

Undervejs var det ved at udvikle sig til en gyser og til en kamp med tiden, fordi italienerne havde en såkaldt golden share, som ville blive udløst, når Haldor Topsøe døde. Men til sidst lykkedes det Topsøe-familien at rejse de nødvendige næsten 2,7 millarder kroner. Og i 2007, da Haldor Topsøe var 94 år, kom virksomheden tilbage på familiens hænder.