Haldor Topsøe: Vi er dobbelt så store om fire år

Om fire vil den højteknologiske ingeniørvirksomhed Haldor Topsøe være doblet så stor som i dag. Samtidig lurer et generationsskifte lige om hjørnet.

Foto: DAVID HØGSHOLT
Den højteknologiske ingeniørkoncern Haldor Topsøe vil sparke nyt liv i planerne om at fordoble virksomhedens størrelse over en kort årrække, skriver Dagbladet Børsen i dag.

Finanskrisen og en krise i raffinaderisektoren har kostet omsætning de seneste to år, men allerede i år forventer ledelsen i Haldor Topsøe at nå tilbage til rekordniveauet fra 2008, hvor virksomheden omsætte for fem mia. kr.

Og den vækst skal fortsætte i de efterfølgende år. Økonomidirektør Hans Kornerup regner i 2015 med en stigning i omsætningen på mellem 50 og 100 procent sammenlignet med tallene fra 2010.
I 2010 omsatte Haldor Topsøe således for 4,2 mia. kr. og fik et overskud på 308 mio. kr. efter skat. Haldor Topsøe er dog klar over, at det bliver en udfordring at nå målet.

”Hvis alle vores tiltag går rigtigt, så når vi det selvfølgelig. Men det er langt sejt træk, fordi vi har få, men meget store kunder især blandt olieselskaberne. Vi mener, at vi er førende på teknologien, men vi er ikke billigst,” siger Hans Kornerup.

Overordnet oplever Haldor Topsøe dog stor medvind på grund af den store interesse for miljø- og energirigtige løsninger, hvor de højteknologiske løsninger fra Lyngby-virksomheden hjælper kunderne med at høste besparelser.

Koncernen er en af verdens største spillere på markedet for katalysatorer til henholdsvis til henholdsvis olieraffinaderier, kemiske fabrikker og energisektoren.

Omsætningsmæssigt er raffinaderiområdet det største, men det er miljøområdet, der vokser hurtigst i øjeblikket. Derfor har Haldor Topsøe forsøgt – trods krisetider – at holde fokus på udviklings- og forskningsdelen.

”Vores resultat skal ses i forhold til, at vi har brugt så mange penge på forskning. Det er ca. doblet så meget som vores konkurrenter, men vi vil hellere bruge pengene på forskning end at have pengene i banken,” siger Hans Kornerup.

Livsværket sendes videre


Haldor Topsøe er blevet udråbt som århundredets danske ingeniør, han er ridder af Danneborg, bestyrelsesformand for en milliardstor højteknologisk virksomhed og i år fylder han 98 år.

Men i det stille er man i Haldor Topsøe ved at forberede et generationsskifte. Således vil aktierne blive ligeligt fordelt mellem Haldor Topsøes fire børn – Birgitte Øigaard, Lissen Haugwitz-Hardenberg-Reventlow samt Flemming og Henrik Topsøe. Foreløbig har de alle fire over de seneste år fået en aktiepost på over fem procent i selskabet.Desuden har Haldor Topsøe købt sin italienske partner ud af virksomheden for 2,6 milliarder kroner.

”Det er noget som far og jeg – og mange andre - har arbejdet for i nogle år. Når det lykkes så sent at købe aktierne tilbage, så har vi haft travlt med at planlægge generationsskiftet, og hovedformålet har været at målrette firmaet,” siger Henrik Topsøe.

Også en tredje generation er på vej. Således er barnebarnet Jakob Topsøe indtrådt i bestyrelsen.