Haldor Topsøe stormer frem i Golf-regionen

På blot tre år har Haldor Topsøe øget salget i Den Arabiske Golf til 350 mio. kr. Topsøe er netop blevet indbudt til at byde på ordrer for flere hundrede mio. kr. til et af verdens største olieselskaber, statslige Saudi Aramco fra Saudi-Arabien.

På billedet ses det store ammoniakanlæg syd for hovedstaden i Oman, Muscat, hvor der foregår produktion af flydende gødning til landbruget ved hjælp af naturgas. Haldor Topsøe har leveret vitale dele til anlægget fra procesdesign til katalysatorer, der fjerner svovl og gør processen så energieffektiv som muligt. Anlægget er allerede i drift. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de arabiske lande nyder ældre stor respekt og spiller traditionelt en stor rolle i både familie- og erhvervsliv. Haldor Topsøe er 97 år og still going strong. Den hæderkronede virksomhed udnytter den unikke mulighed, at grundlæggeren med sin store interesse for industri, globalisering og den tredje verdens vilkår stadig har gnisten og kan åbne døre, hvor han kommer frem.

Lige som i Brasilien, Kina, Indien og Rusland venter Lyngby-virksomheden fortsat vækst i Golf-regionen. På tre år er Haldor Topsøes salg af katalysatorer, procesdesign og anlæg til olieraffinaderier og den petrokemiske industri i Golf-regionen steget støt til 350 mio. kr. om året. I de olierige lande på Den Arabiske Halvø og i Mellemøsten ligger knap ti procent af omsætningen.


Haldor Topsøe, der er formand for selskabets bestyrelse, er en skarp forhandler og en dygtig diplomat for sin virksomhed. Han har netop været på en charmeoffensiv i flere lande i golfen. Bl.a. var delegationen i Saudi-Arabien, hvor Haldor Topsøe og direktør for Mellemøst-kontoret, Henrik Surrow-Larsen, havde et strategisk vigtigt møde. Det var med selveste administrerende direktør og formand for det statslige saudiarabiske olieselskab Saudi Aramco, Khalid A. Al-Falih. Topchefen i et af verdens største olieselskaber med verdens største oliereserver er en mand, der er værd at møde. Selskabet henter daglig ti mio. tønder op ad undergrunden.

»Vi er blevet indbudt til bl.a. at byde på en stor enhed, der laver dieselolie på et splinternyt stort olieraffinaderi, Saudi Aramco skal bygge. For os er det en spændende udfordring, hvis vi vinder ordrene. Gør vi det, vil de have en værdi af flere hundrede millioner kr. Golf-området er et af fremtidens vækstområder for Haldor Topsøe. Potentialet er stort,« siger Henrik Surrow-Larsen.

Han fremhæver, at den danske koncern ved at have eget kontor i Bahrain har mulighed for at opbygge tillid til nuværende og potentielle kunder. Det handler om at vise respekt og komme ud og besøge anlæggene. Henrik Surrow-Larsen har f.eks. ansat danskuddannede ingeniører med arabisk baggrund. Det giver en tryghed, hvis Yassir og Mohammed på kontoret taler arabisk. Kunderne vil nemlig ikke ringe til Topsøes hovedkontor i Lyngby, hvis de har et problem. Og fremgangsmåden virker

Rådgivende ingeniørfirmaer som Rambøll og Cowi har i en årrække været aktive i Den Arabiske Golf og Mellemøsten. På trods af den økonomiske krise har Cowi kunnet øge sin medarbejderstab til 700 i regionen, hvor selskabet har mere end hver tiende medarbejder ansat på diverse kontorer. Cowi skal blandt andet være med til at udvikle verdens største broprojekt. Det er en hængebro mellem Yemen og Djibouti i Afrika. Broen bliver 28 km lang og vil hæve sig 400 meter over havet. Blandt selskabets store igangværende projekter er to lufthavne i Oman.