Haldor Topsøe på vej mod nye rekorder

Miljø- og klimavirksomheden Haldor Topsøe er på vej mod nye højder. Målet er en fordobling af omsætningen til 10 mia. kr. inden for få år. Direktør Henrik Topsøe - søn af stifteren Haldor Topsøe - er kørt i stilling i koncernledelsen. Det sker for at sikre kontinuiteten i virksomheden, og arven efter stifteren føres videre til næste generation.

Henrik Topsøe overtager ledelsen af et firma med alle muligheder for en lysende fremtid. Og faderens gener fornægter sig ikke. Fold sammen
Læs mere

Mens hovedparten af danske virksomheder - midt i den værste finanskrise nogensinde - kæmper med en voldsom nedgang i produktion, eksport og indtjening, klarer guldægget Haldor Topsøe med hovedsæde i Lyngby sig godt.

Sidste år fik en af Danmarks førende virksomheder på miljø- og klimafronten det bedste regnskabsresultat i sin historie. Topsøe hviler ikke på laurbærrene, men er på vej mod nye højder, ifølge familien og ledelsen bag den 100 procent familieejede koncern.

»I 2008 fik vi fem milliarder kr. i omsætning. I 2009 slår vi ikke sidste års rekord, da vi går lidt tilbage. Men det bliver ganske godt - ja, vi venter resultatet i år kommer på højde med de tre hidtil bedste årsregnskaber. Inden for få år regner jeg med, at omsætningen når 10 milliarder kr.,« siger direktør Henrik Topsøe optimistisk.

Sikrer kontinuitet

Den 65-årige Henrik Topsøe er i al ubemærkethed og diskretion - og uden at medierne har opdaget det - blevet kørt i position i koncernledelsen, hvor han er med til at sikre kontinuiteten i virksomheden, og arven efter den legendariske stifter og eneejer, den nu 96-årige Haldor Topsøe, føres videre til næste generation. Virksomheden er 100 procent ejet af Haldor Topsøe Holding, hvor Haldor Topsøe er bestyrelsesformand. Efter hans død vil Henrik Topsøe og hans tre søskende overtage hver en fjerdedel i faderens livsværk, Topsøe-koncernen, siger Henrik Topsøe.

For første gang træder sønnen nu ud af faderens skygge og markerer sig i offentligheden. Han har således aldrig før udtalt sig offentligt om virksomhedens økonomi, visioner og vækstplaner. Det har altid været faderen eller virksomhedens koncernchefer - for tiden Niels Kegel Sørensen.

Vækst på 40 procent

Topsøes omsætning rundede sidste år de magiske fem milliarder kr., hvilket var en vækst på næsten 40 procent i forhold til året før. Lige siden de dårlige resultater først i dette årti, har Topsøe haft støt fremgang.

Med et overskud efter skat på 533 mio. kr. i 2008 har Topsøe haft en vækst i profitten på 230 mio. kr. på fire år. Ingeniør- og forskningskoncernen satser målrettet på at styrke sin position som frontløber på salg af katalysatorer og processer til nye, grønne teknologier. De kommende års afsætning ser lovende ud i lyset af verdensomspændende investeringer i miljø, alternative energikilder og mere effektiv udnyttelse af kul, olie og gas, som koncernen leverer katalysatorer og teknologier til, fastslår direktør Henrik Topsøe.

I løbet af fem til seks år håber ledelsen, at der for alvor kommer gang i salget af et af selskabets nye produkter, brændselsceller.

Går det rigtig godt, regner Topsøe med at kunne sælge brændselsceller som ny, alternativ energikilde i USA, Tyskland, Japan og Danmark for tre til fire milliarder kr. om året.

Trods en forrygende indtjening bryder Topsøe-familien sig ikke om guldrandede bonusordninger til en snæver kreds af direktører, men firmaet har indført en bonusordning til gavn for alle medarbejdere, fortæller Henrik Topsøe.

Beholder overskud

»En stor procentdel af vores overskud kanaliserer vi tilbage til virksomheden. Det er fordelen ved, at selskabet Haldor Topsøe er en 100 procent familieejet virksomhed. Vi i familien vil som min far være langsigtede aktionærer, så vi kan sikre en stabil vækst. I et børsnoteret selskab har man ikke altid tålmodige aktionærer, og det kan være svært at håndtere kriser som den, vi har,« siger Henrik Topsøe.

Topsøe, der er blandt arvesølvet i dansk erhvervsliv, står godt rustet til fremtiden. En væsentlig del af overskuddet bliver hvert år kanaliseret ud i koncernen og datterselskaberne. Haldor Topsøe A/S har omkring 2.000 ansatte.

Mens andre virksomheder har fyret i bundter, ansætter Topsøe fortsat nye medarbejdere i sine forsknings-, udviklings- og produktionsafdelinger.