Haldor Topsøe og Aalborg Portland har armene i vejret efter PSO-afskaffelse: Kostede selskaberne tocifret millionbeløb

Erhvervslivet får en afgiftslettelse på ganske mange milliarder med afskaffelsen af PSO-afgiften. Hos Haldor Topsøe og Aalborg Portland jubler man over udsigten til en fremtid uden PSO, der har kostet hvert selskab et stort tocifret millionbeløb om året.

Foto: Thomas Lekfeldt. Haldor Topsøes topchef, Bjerne S. Clausen, har armene i vejret, efter PSO-afgiften er blevet skrottet.
Læs mere
Fold sammen

Afskaffelsen af PSO-afgiften giver bred jubel i dansk erhvervsliv. Afgiften, der går til understørrelse af vedvarende energi, rykkes fra næste år løbende over på finansloven i stedet for at ligge på elregningen - og det skaber stor glæde hos de energitunge virksomheder, hvor elregningen i forvejen er stor.

En af de virksomheder er katalysatorproducenten Haldor Topsøe, der hører til blandt de 80 største virksomheder i Danmark.

»Vi er en global virksomhed, og vores konkurrenter findes alle sammen uden for Danmark, og de er ikke underlagt de samme energiafgifter, som vi er her. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at afskaffelsen af PSOen vil gavne vores konkurrenceevne. På sigt kan det også være med til, at vi kan bevare de danske arbejdspladser, så vi har armene i vejret,« siger adm. direktør Bjerne S. Clausen.

For Haldor Topsøe har PSO-afgiften været lig med en ekstraregning på et stort tocifret millionbeløb, som Bjerne S. Clausen udtrykker det. For dansk erhvervsliv generel kommer den samlede udgift i 2016 formentlig til at være på lige under fem mia. kroner, vurderer DI.

»PSO-agiften har været meget konkurrenceforvridende for danske virksomheder, fordi det har været en afgift, som ensidigt har været pålagt produktion i Danmark. Hver gang elprisen faldt, fik udenlandske virksomheder en konkurrencefordel, mens danske virksomheder bare fik en højere PSO-opkrævning,« siger direktør i DI, Tine Roed.

Det kan Michael Lundgaard Thomsen, der er adm. direktør hos cementproducenten Aalborg Portland, skrive under på. Den nordjyske virksomhed står til at skulle betale 40 mio. kr. i PSO-afgift i år, og med afskaffelsen vil der formentlig tilflyde større investeringer til Danmark fra selskabets italienske ejere.

»Vi står i en situation, hvor vi gerne vil investere 5-600 mio. kr. i vores produktion af hvidcement, og der betyder det rigtig meget, at der nu er kommet noget forudsigelighed ind omkring PSOen,« siger Michael Lundgaard Thomsen, »Hvis ikke der var kommet klarhed om PSOen, så var vi aldrig kommet op det niveau, så havde vi måske endt på det halve.«

Hos Haldor Topsøe kan PSO-afskaffelsen og være med til at øge aktiviteten i Danmark.

»Vi har jo stadig lidt uudnyttet kapacitet i Frederikssund. Det er ikke sådan, at vi lige her og nu har planer om at udbygge vores produktionlinjer, men vi vil jo gerne øge vores produktion i Frederikssund, og det her vil være en hjælp til at kunne gøre det,« siger Bjerne S. Clausen.