Haldor Topsøe dropper milliardprojekt

Industrikæmpen Haldor Topsøe dropper virksomhedens milliardsatsning på SOFC-brændselsceller for at satse på SOEC. Det meddeler selskabet tirsdag morgen.

Haldor Topsøes topchef, Bjerne S. Clausen, har valgt at lukke datterselskabet Topsøe Fuel Cell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Haldor Topsøe lukker nu ned for deres brændselscelle-satsning i form af selskabet Topsøe Fuel Cell A/S, som aldrig har kørt på skinner for industrivirksomheden.

Det fremgår af en meddelelse fra selskabet.

Projektet og dattervirksomheden Topsøe Fuel Cell var et prestigeprojekt for Haldor Topsøe og lidt af et hjertebarn, hvor håbet om succes på markedet har været stort.

I 2003 forventede man de første mikrokraftvarme-demonstrationsanlæg klar i 2004-2005, og i januar 2009 mente virksomheden stadig, at et kommercielt marked var klar i 2012-2014. Men nu, hvor vi er nået til 2014, har Haldor Topsøe altså valgt at lukke ned for selskabet Topsøe Fuel Cell.

Selskabet forventer, at omkring 90 medarbejdere ud af 117 vil blive fyret i forbindelse med lukningen.

»Vi mener, at fokus på SOEC og sammenlægning af aktiviteterne med de omfattende kompetencer i moderselskabet er den rette vej fremad med udsigten til at kommercialisere konkrete produkter inden for en relativ kort tidsramme,« udtaler Bjerne S. Clausen, administrerende direktør for Haldor Topsøe.

»Ved at indsnævre vores fokus og integrere know-how i de to virksomheder, kan vi udnytte den teknologi og viden, der er skabt gennem årtiers forskning i brændselsceller,« udtaler Bjerne S. Clausen og tilføjer, at det bliver med et signifikant mindre behov for investering.

Ifølge direktøren er der de senere år blevet investeret tæt ved 1,5 milliarder kroner i at kommercialisere teknologien, men vejen til markedet har været noget mere udfordrende og tidskrævende end ventet.

»Som eneejer af Topsøe Fuel Cell kan vi ikke længere retfærdiggøre de investeringer og risici, der er nødvendige for at rykke virksomheden fremad. SOFC fortsætter med at være en udfordrende teknologi, og der er brug for signifikant yderligere investeringer,« siger Bjerne S. Clausen.

Allerede sidste år sagde innovationsleder i Topsøe Fuel Cell, Niels Christensen, til branchemediet Ingeniøren, at både teknologiske udfodringer og timing har været medvirkende årsager til, at de optimistiske forudsigelser aldrig er blevet til virkelighed. I den erkendelse ændrede Topsøe Fuel Cell strategi og har siden 2013 fokuseret på at udvikle produkter helt færdige, i stedet for at fokusere på markedet og kunderne.

Men nu bliver der altså trykket på stop-knappen i erkendelse af for store risici. 


Haldor Topsøe forventer at tage et tab på 200 millioner kroner i forbindelse med lukningen af Topsøe Fuel Cell. Det vil dermed føre til nedskrivninger af aktiver for 200 millioner kroner i anden halvdel af regnskabsåret 2014.

Haldor Topsøe kom tirsdag formiddag med regnskab for første halvår af 2014, og tallene levede ikke op til selskabets egne forventninger til vækst. Omsætning, indtjening og bundlinje falder hos Haldor Topsøe i første halvdel af 2014.