Hæv kontanter med mobilen

Ny teknologi gør det muligt at få hæveautomater til at spytte penge ud uden brug af kredit- eller dankort. Og faktisk kan det øge sikkerheden - og hygiejnen for kunderne.

Til efteråret bliver det teknisk muligt for danske bankkunder at bruge deres smartphone i stedet for plastikkort, når de skal hæve kontanter i en pengeautomat. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW BURTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunder hos Royal Bank of Scotland kan allerede gøre det. Hæve kontanter, selvom plastikkortet ligger derhjemme.

Og til efteråret kan det også komme de danske bankkunder til gavn. Pengeautomat-producenten NCR er næsten klar med teknologi, der gør det muligt at hæve penge ved hjælp af en app, som installeres på kundens smartphone.

Og faktisk er det kun nødvendigt at holde telefonen op foran automaten

"Du har din mobiltelefonen, hvor du har en app, så går du hen til ATM-en, hvor du scanner en kode for at angive din placering. På telefonen skriver du, hvor meget du vil hæve, og så kommer pengene ud af automaten. Du rører overhovedet ikke ATM'en," siger Arne Bruun, chef for finansiel teknologi hos NCR, der producerer hæveautomater.

Rent teknisk kan mobiltelefonen allerede nu bruges som betalingsmiddel i forretninger, og det har også tidligere været teknisk muligt at bruge mobilen som hævekort ved at putte en særlig chip ind i den. Men den hard-ware-baserede løsning har ikke vakt den store interesse blandt de danske og nordiske banker.

Interessen for den nye løsning er imidlertid kæmpestor, vurderer Arne Bruun.

"Vi er i gang med at lave demonstrationer for mulige kunder og har holdt møde med blandt andet bankernes datacentre og Danske Bank. Interessen er kæmpestor. Det her er en ren software-løsning og den går ret klart ind. Så længe du kan køre det via apps og ikke skal til at putte hardware i telefonen er det meget tilgængeligt," siger Arne Bruun.

App-hævekortet vil ikke alene fremme bevægelsen hen imod at mobiltelefonen erstatter tegnebogen. Det vil også gøre det mere hygiejnisk at få kontanter på lommen, idet kunderne slipper for at trykke på automatens knapper, fremhæver Arne Bruun.

Og ikke mindre vigtigt kan det øge sikkerheden omkring hæveautomaterne.

"Når du bruger et kort, er der mulighed for at aflæse det, og det prøver man hele tiden at optimere. Her er der slet ikke noget kort, og idet du slet ikke rører pin-tastaturet, eliminerer du risikoen for at svindlere overvåger automaten," siger Arne Bruun.

Endnu er det ikke klart, om mobilløsningen vil kræve Nem-ID, som på forskellige måder bruges til betjening af bankernes netbank-løsninger. Det vil dog ikke være et direkte krav, mener Arne Bruun. Han vil ikke uddybe de mulige sikkerhedsmæssige udfordringer ved den trådløse betjening, men understreger, at der endnu ikke er nogen kendte svindelmetoder, der kan true den nye teknologi.

"Der vil umiddelbart ikke være nogle risici ved at køre det over telefonen, men man skal aldrig sige aldrig. De finder altid på nye ting, men det er entydigt, at det vil øge sikkerheden," siger Arne Bruun.