Hackerskandale koster direktør jobbet

Meget personlige oplysninger om omkring syv procent af den amerikanske befolkning er blevet stjålet ved to hackerangreb mod amerikansk myndighed.

Katherine Archuleta er trådt tilbage som direktør for Office og Personnel Management efter et større hackerangreb. Arkivfoto: Jonathan Ernst, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyveriet af meget personlige oplysninger om flere end 20 millioner amerikanere koster nu direktøren for den offentlige myndighed jobbet.

Katherine Archuleta valgte fredag at træde tilbage for at hjælpe Office of Personnel Management (OPM) »med at komme videre efter de aktuelle udfordringer«. Hun havde ellers tidligere afvist at ville forlade sit direktørjob, men massivt pres fra amerikanske politikere med krav om hendes afgang ændrede udfaldet.

Adgang til data strammes

OPM strammer nu IT-sikkerheden, så man begrænser antallet af såkaldt »privilegerede brugere«, som har adgang til myndighedens data. Oprydningen og opstramningen af IT-sikkerheden ventes at tage måneder, hvis ikke år.

De amerikanske myndigheder mistænker kinesiske hackere for at være trængt ind i OPMs IT-systemer. Her har de stjålet blandt andet personnumre og fingeraftryk fra nuværende og tidligere ansatte. Kina afviser beskyldningerne som »uansvarlige og uvidenskabelige«.

19,7 millioner personers oplysninger i forbindelse med ansøgninger om sikkerhedsgodkendelse - blandt andet i efterretningstjenesten CIA og det amerikanske militær - er stjålet, hvortil kommer 1,8 millioner baggrundscheck af familiemedlemmer i forbindelse med sikkerhedsgodkendelserne. Hackerangrebet fandt sted i december 2014 men blev først opdaget i april, og først nu kommer oplysningerne frem.

I juni blev det kendt, at oplysninger om 4,2 millioner personer var blevet stjålet ved et tidligere angreb. En række af de involverede i de to angreb er de samme mennesker.

Syv procent af USAs befolkning ramt

Sammenlagt svarer de 22,1 millioner berørte til omkring syv procent af USAs befolkning.

Blandt de stjålne oplysninger er sygesikringsnumre, oplysninger om nuværende og tidligere bopæle, uddannelse, arbejdssteder, sundhedsdata, oplysninger fra kriminalregisteret, oplysninger om familiemedlemmer, bekendte og arbejdskollegaer, fingeraftryk samt brugernavne og adgangsord, som de, der har ansøgt om sikkerhedsgodkendelse, har brugt til IT-systemet E-QIP, som nu er lukket, mens IT-sikkerhedsfolk gennemgår det.

Beth Cobert, som arbejder i Det Hvide Hus' budgetkontor, bliver fungerende direktør for Office of Personnel Management.

Katherine Archuleta har været direktør for OPM siden november 2013 som den første latinamerikaner på en føderal toppost.