Hackergruppe bag angreb på danske virksomheder er anholdt i Rusland

En overraskende anholdelse i Rusland har ført til opløsningen af en højtprofileret hackergruppe. Det er første gang i flere år, at USA og Rusland har samarbejdet om at bekæmpe cyberkriminalitet.

Dmitry Korotayev, et af medlemmerne af hackergruppen REvil, under afhøringen i Moskva, efter gruppens medlemmer blev anholdt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: TVERSKOY DISTRICT COURT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hackergruppen REvil, der blandt andet står bag angreb på danske virksomheder, er ifølge den russiske efterretningstjeneste FSB »ophørt med at eksistere«.

Det skriver BBC.

Ifølge internetmediet Version2 har gruppen herhjemme blandt andet stået bag angreb på Bauhaus og Coop.

Men det tegner til at være slut. For den russiske efterretningstjeneste har foretaget en række anholdelser og beslaglagt, hvad der svarer til godt 35 millioner kroner, kryptovaluta for knap 4 millioner kroner og 20 »premium«-biler.

»Den organiserede kriminelle sammenslutning er ophørt med at eksistere, og informationsinfrastrukturen, der blev brugt til kriminelle formål, er neutraliseret,« skriver FSB i en pressemeddelelse.

USA har tidligere sat en dusør på 65 millioner kroner til dem, der kunne finde oplysninger, der kunne føre til anholdelse af gruppen.

De russiske myndigheder skriver, at anholdelserne fandt sted, efter at efterretningstjenesten havde fået informationer om hackergruppen fra sit amerikanske sidestykke.

Spændt situation

Ifølge BBC tegner det dog ikke til, at nogen fra gruppen står til at blive udleveret til USA.

Det russiske statslige nyhedsbureau, Tass, skriver, at gruppen blandt andet udviklede software, der gjorde det muligt at stjæle penge fra udlændinges bankkonti i Rusland.

Anholdelserne kommer samtidig med den stærkt spændte situation i Ukraine, hvor Rusland har opmarcheret op mod 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine. Russerne siger, at de ingen planer har om en invasion, men at landet er klar til at svare igen.

Ukraine var fredag udsat for et omfattende cyberangreb mod en række af landets ministeriers computere. Landet mistænker en hackergruppe med forbindelse til Belarus' efterretningstjeneste for at stå bag cyberangrebet.

Anholdelserne er sket på russisk territorium og er ifølge BBC meget overraskende, fordi russerne i årevis har afvist at kende til de mange cyberangreb, som Vesten mener kommer fra landet.

REvil er en af de mest profilerede grupper, og opløsningen af gruppen sker, efter det første samarbejde mellem USA og Rusland om cyberkriminalitet i flere år.