Hackere låser kommuner ude

Flere danske kommuner er under angreb fra hackere, som krypterer deres data og kræver løsepenge.

Hackere presser penge af danske kommuner ved at låse deres filer, så de ikke kan arbejde. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danske kommuner oplever nu pengeafpresning, hvor hackere kræver, at de betaler, hvis de vil se deres data igen, som det er lykkedes hackerne at kryptere og på den måde låse kommunens folk ude.

Ifølge DR er Nordfyns Kommune og Gribskov Kommune i Nordsjælland blandt de ramte. I Nordfyns Kommune er 34.000 filer ramt af angrebet af den såkaldte »ransomware«, en computervirus, der typisk lukkes ind, hvis man uforvarent kommer til at klikke på et link, hvorefter den begynder at kryptere - eller kode - filerne på computerens eller serverens harddiske.

Først hvis man betaler den løsesum, som hackerne kræver, får man igen adgang til sine data.  Ingen af kommunerne har ifølge egne oplysninger betalt penge til hackerne.

Anmeldt til politiet

Gribskov Kommune oplyser på sin hjemmeside, at sagen er anmeldt til Nordsjællands Politi og Rigspolitiets Center for Cybercrime, og at et IT-sikkerhedsfirma arbejder på at genoprette de manglende data, blandt andet ved at bruge sikkerhedskopier.

»Vi tager sagen meget, meget alvorligt, da der er tale om grov kriminalitet. Hackerangrebet har indtil videre ingen betydning for kommunens service over for borgerne, ligesom der heller ikke er tegn på, at følsomme oplysninger er sluppet ud,« siger kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen.

Kommunens IT-afdeling konstaterede mandag en massiv trafik i IT-systemerne og kontaktede et eksternt IT-sikkerhedsfirma, som nu arbejder med at spore angrebet og reddet filerne samt sikre systemerne mod fremtidige angreb.

450.000 danskere ramt

Otte procent af danskerne - eller lidt flere end 450.000 - har været udsat for skadelige programmer, der spærrer for adgangen til deres data og programmer, indtil de har betalt løsepenge. Det viser en ny rapport fra Digitaliseringsstyrelsen og IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT, der overvåger den danske del af Internet. De færreste betaler imidlertid løsesummen; det har kun to procent gjort. Tre af fire fik deres data tilbage uden at betale, men 18 procent af de ramte måtte vinke farvel til deres data, viser rapporten »Borgernes informationssikkerhed 2014«.

Det anbefales altid at have sikkerhedssoftware på sit IT-udstyr og frem for alt bruge sin sunde fornuft, så man ikke bliver narret til at installere den såkaldte »ransomware«, som krypterer ens data, indtil man betaler.