Hackere kaster sig over Apple

Mac-computerne er ikke usårlige, som mange tror. Nu går hackerne målrettet efter dem, fordi der er solgt så mange, at de bliver interessante mål.

Mac-computere er hackernes nye mål. Foto: Kimberly White, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kimberly White
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejere af Apples Mac-computere kan godt begynde at vænne sig til nye tider. Hackere har nemlig kastet sig over Mac-computerne som det nye mål i takt med, at der sælges flere af dem.

Indtil nu har brugerne af computere med Microsofts Windows som styresystem - og det er ni af ti computere - måttet lægge ryg til hackernes angreb. Men med et stigende salg af Mac-PCer er en ny målgruppe kommet til.

Folk narres til at klikke

IT-sikkerhedsfirmaet McAfee har registreret »en støt strøm« af falsk antivirussoftware. Disse programmer bliver hentet ned på computeren, når folk klikker på links fra inficerede søgemaskineresultater. Ligeledes kan man blive ledt til dem ved at klikke sig ind på hackede netsider eller gennem links i e-postbeskeder eller på Twitter og Facebook.

Falsk antivirussoftware får beskeder til pludselig at dukke op på skærmen, hvori der står, at computeren er blevet ramt af virus. Brugeren tilbydes en falsk antivirussoftwarepakke, som kan klare problemet. Den koster kun 80-100 dollars. Men hvis man ikke betaler, fortsætter beskederne med at dukke op.

Også antivirusfirmaet Sophos har registreret en stigning i angrebsforsøgene mod Mac-computerne. Blandt andet dukkede der pornobilleder op på skærmen med få minutters mellemrum, indtil man betalte for at blive fri.

Den avancerede trojanske hest MacDefender angriber Mac-computerne. Det samme gør »Apple Security Center«. »Efterhånden som Mac-computeren bliver mere populær, vil der komme flere og flere trusler,« siger Dino Dai Zovi, som er medforfatter på »The Mac Hacker's Handbook«, til nyhedsbureauet Reuters.

Gør-det-selv-pakke til hackere

Hackere har fremstillet en gør-det-selv-pakke til at angribe Mac-computere. »Weyland-Yutani botkit« sælges i undergrundsfora, og man lover, at en udgave til iPad er på vej.

Apple-fortalere har i årevis argumenteret med, at Mac-computere var langt sikrere end Windows-computere.

Apples styresystem, Mac OS X, har indbygget sikkerhedssoftware, men man kan tilkøbe yderligere beskyttelse fra de store IT-sikkerhedsfirmaer.