Hackere er ligeglade med grænser

Rumænien kæmper stadig med sit ry for at være hjemsted for hackere og virusmagere men er ikke hårdere ramt end andre EU-lande, siger den nationale IT-sikkerhedsmyndighed CERT, som har rigeligt at lave.

Når først hackerprogrammet er blevet installeret på telefonen fra et almindeligt program hentet i Google Play, kan hackeren kopiere alle filer på telefonen (til venstre et foto) og f.eks. på et landkort se, hvor telefonen fysisk befinder sig netop nu. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Når man først ikke kan bruge systemerne, indser folk, hvilke risici der er. Det er meget sjældent, at en hændelse udspringer i og kun rammer ét land. Derfor kræver det samarbejde med andre lande.«

Augustin Jianu har i et år siddet i spidsen for CERT i Rumænien, som overvåger den rumænske del af internettet for cybersikkerhedshændelser og skal koordinere nationalt.

Rumænien og Bulgarien har stadig ry for at være ophavslande til mange computervira og hackerangreb, fordi man i de to fattige EU-lande altid er blevet uddannet på et højt IT-plan. Men da det tidligere var svært at finde velbetalte job, brugte mange i stedet deres evner på lyssky og luskede opgaver.

Men Rumænien oplever ikke større cyberkriminalitet end andre lande, mener Augustin Jianu.

»Det er ingen særlig tendens i Rumænien, det er globalt. Internettet bekymrer sig ikke om lande. Men hvis man har høj båndbredde, nyere PCer og nyere servere, så bliver man hackermål. Det er mere eller mindre ens i hele Europa, og derfor er det produktivt for hackere at få kontrol med servere i Rumænien,« siger CERTs administrerende direktør med henvisning til, at de større rumænske byer har meget gode internetforbindelser modsat dem på landet.

Bedre samarbejde er afgørende bremse

Til gengæld efterlyser han bedre samarbejde med de rumænske internetudbydere, når CERT henvender sig, fordi der er registreret sandsynligt inficerede computere på netudbyderens net. Her skal udbyderen straks kontakte sin kunde og gøre opmærksom på mulige computervira, mener han.

2,4 millioner rumænske IP-adresser – svarende til 24 procent af alle i landet – var i 2014 ramt af hændelser mod 2,2 millioner i 2013.

»Det bør være alarmerende,« mener Augustin Jianu, fordi det viser, at mange ikke har fået fjernet vira fra tidligere. Derfor burde IT-sikkerhed være på skoleskemaet også i Rumænien, mener CERT-direktøren.

Den rumænske IT-branche er ifølge nyhedsbureauet Reuters vokset med 45 procent siden EU-optagelsen i 2007, og alle multinationale IT-giganter – Oracle, SAP, IBM, Hewlett-Packard, Siemens m.fl. – rykker til landet for at få fat i den højtuddannede og noget lønbilligere arbejdskraft. Men ikke hackerne.

»Dem ansætter vi ikke. De har et dårligt ry, og selv om de ved meget, kan man ikke betro dem kunders data,« siger chefsikkerhedsstrategiker hos IT-sikkerhedsfirmaet Bitdefender, Catalin Cosoi.