Hackere bag angreb på Coop kræver halv milliard kroner

800 svenske Coop-butikker har i weekenden måttet holde lukket efter hackerangreb i USA. Russiske hackere ser ud til at stå bag.

Coop-butikkerne i Sverige er fortsat ramt af hackeres hærgen, og kæden opfordrer svenskerne til at holde sig orienteret på nettet, om deres lokale butik er åbnet igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Coop Sverige
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hackerne bag det angreb, som hen over weekenden betød lukning af 800 Coop-butikker i Sverige, har nu krævet næsten en halv milliard kroner for at slippe deres kvælertag.

Søndag krævede hackerne i et opslag på den såkaldte mørke del af internettet 70 millioner dollar (439 millioner kroner) for låse de data op, som de har taget som gidsler, og som har ramt hundredvis af virksomheder verden over.

Opslaget ligger på en blog, som normalt bruges af den berygtede, russiske hackergruppe REvil. It-sikkerhedseksperter anser det for sandsynligt, at det er REvil, der står bag angrebet.

Fredag aften begyndte kassesystemerne at drille

Det ramte fredag det amerikanske it-firma Kaseya i Miami, hvis it-system bruges af it-leverandøren Visma Esscom, som står for systemerne hos Coop i Sverige.

Her begyndte personalet fredag aften omkring klokken 18.30 at melde om problemer. Næsten 800 Coop-butikker måtte hen over weekenden holde lukket, fordi kassesystemerne ikke fungerede. Visma Esscom har hele weekenden haft et par hundrede teknikere ude i Coop-butikkerne for at gendanne computerne lokalt i hver enkelt butik.

Coop har ifølge det svenske nyhedsbureau TT lige nu jurister til at se på, om man kan politianmelde angrebet, som ikke specifikt er gået efter Coop.

Også benzinkæden ST1 og det Ica-ejede Apotek Hjärtet har i mindre omfang oplevet problemer efter hackerangrebet, som ifølge it-sikkerhedsfirmaet ESET har kunnet mærkes i 12 lande, heriblandt Tyskland og Storbritannien men ikke Danmark.

Blandt de ramte er også skoler, mindre offentlige myndigheder samt rejsevirksomheder.

Kødproducent betalte 67 millioner kroner for data

Hackergruppen REvil stod også bag angrebet i juni på den brasilianske kødproducent JBS. JBS valgte at betale 67 millioner kroner for at genvinde kontrollen over sine it-systemer, hvor vigtige data var blevet krypteret, altså låst, og hackerne efterfølgende krævede løsepenge for at udlevere koden.

REvil har tidligere truet både Apple og Apples underleverandør, Quanta Computer, med at ville offentliggøre stjålne tegninger på kommende produkter, hvis ikke Quanta Computer betalte 50 millioner dollar, skriver Appleinsider.

Hvor meget Apple blev afkrævet, og om pengene er blevet betalt, vides ikke.

LÆS MERE