Hackere angriber CVR-registeret

CVR-registret med oplysninger om danske virksomheder er blevet hacket i protest mod krav om betaling for data.

Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske CVR-register med data om landets virksomheder er blevet hacket og lagt ud på nettet blandt andet via tjenesten Pirate Bay. Det er angiveligt sket af personer, der er utilfreds med, at man skal betale for data.

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der bestyrer registret, erkender man angrebet, men mener ikke, at det får nogen særlig betydning.

Hackerangrebet er sket tilbage i juni, hvor det er lykkedes IT-angribere at downloade store mængder data fra registret. De er så efterfølgende lagt frit frem.- Disse oplysninger bliver gjort frit tilgængelige, fordi det er forkert af den danske regering at få borgerne til at skaffe data til myndighedernes databaser, og så bruge skattepenge på at indsamle og lagre disse data, blot for at få borgerne til at betale, hvis de vil have adgang til netop de samme oplysninger, hedder det i en tekst, der følger med det hackede materiale ude på nettet.

I styrelsen kan man koble angrebet til to IP-adresser, og man er ved at lægge sidste hånd på en politianmeldelse.

Angrebet får ifølge kontorchef Carsten Ingerslev ikke den store betydning. Han peger på, at der er tale om offentligt tilgængelige data, og at det er formålet med CVR-registret at stille disse data til rådighed.- Det er især andre offentlige myndigheder, der køber oplysningerne. De har brug for opdaterede oplysninger, og de hackede oplysninger er stort set allerede forældet. Desuden har jeg svært ved at se styrelser sidde og slå op på Pirate Bay, siger Carsten Ingerslev.

For private er det gratis at hente oplysningerne.

Carsten Ingerslev er dog ikke begejstret for IT-angrebet. Årsagen til angrebets succes er, at man i forbindelse med en opgradering havde fjernet en blokering. Den forhindrede, at man kunne foretage mange opslag i sekundet på systemet.

Blandt andet som følge af sommerferie er blokeringen først kommet tilbage på plads nu.