Hackerangreb øger frygt for at bruge net-IT

Striben af voldsomme hackerangreb sænker virksomhedernes interesse for nye nettjenester.

Sonys finansdirektør Masaru Kato smilede absolut ikke, da han fremlagde seneste regnskab. Hackeres succesfulde angreb på firmaets onlinetjenester hjælper ikke på humøret. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De omfattende hackerangreb mod senest Sony og nu også Googles Gmail truer med at bremse interessen for de nye, netbaserede tjenester, som alle store IT-leverandører forsøger at sælge til især virksomheder under mode­ordet »cloud computing«.

Ganske som da den første e-handel begyndte, og folk vægrede sig ved at indtaste deres dankortnumre, giver hackerangrebene anledning til bekymring for sikkerheden.

Torsdag meddelte en hackergruppe, at den var trængt ind i Sonys systemer og havde stjålet oplysninger om en million brugere. Det kommer oven i sidste måneds hackerangreb – formentlig historiens største – hvor personlige data om sammenlagt 100 millioner brugere af Sonys Playstation- og PC-spilnet, heriblandt mange kreditkortnumre, blev stjålet.Også torsdag forklarede internetgiganten Google, at det havde afsløret, at kinesiske hackere har forsøgt at få adgang til hundreder af e-postkonti for derigennem at kunne udspio­nere ledende amerikanske og sydkoreanske topfolk samt kinesiske aktivister og journalis­ter. Den amerikanske regering så så alvorligt på situationen, at præsident Barack Obama straks blev informeret. Udenrigsminister Hillary Clinton kalder episoden »meget alvorlig«, og forbundspolitiet FBI er sat på sagen, selv om der næppe er meget at gøre, hvis angrebene faktisk kan spores til Kina. En sikkerhedsekspert hævder, at hackerne har haft adgang i flere måneder, før de blev opdaget.

Endelig blev verdens største flyproducent Lockheed Martin, som er storleverandør til det amerikanske forsvar, 21. maj angrebet af hackere. De kom tilsyneladende ind ved at bruge oplysninger, som de stjal fra IT-sikkerhedsfirmaet EMC. Det er endnu uklart, om hackerne overhovedet fik fingre i noget.Den slags sager skræmmer folk fra at tage nettjenesterne til sig i fuldt omfang, netop nu hvor IT-firmaerne satser stort på dem som den kommende store indtægtskilde på et marked, der ellers stadigt er afventende oven på finanskrisen.

Cloud computing betyder blot, at man i stedet for at installere software på den enkelte PC kan bruge programmerne direkte over netforbindelsen. Googles Gmail og Microsofts Hotmail er et par eksempler, men også mere virksomhedstunge programmer kan køre ad den vej, man kan samarbejde over nettet om fælles dokumenter, ligesom mange data ikke længere gemmes lokalt, men ligger på centrale servere.

Apple ventes på mandag at lancere iCloud, en tjeneste, hvor man kan lagre sine indkøbte film, musiknumre m.m. hos Apple, så man fra enhver netforbindelse kan høre og se dem. Google og Amazon kommer med tilsvarende tjenester, og i flere år har mange virksomheder solgt muligheden for at lægge en sikkerhedskopi af ens fortrolige data på nettet, så den var sikret i tilfælde af brand, tyveri m.m.»Mange virksomheder er tilbageholdende på grund af sikkerheden ved skytjenester, fordi udbyderne er »store mål«. Virkeligheden er dog, at de førende udbydere er meget stærkt tilskyndet til at investere i de seneste sikkerhedsteknologier og -processer, og at de sandsynligvis er langt sikrere, end de fleste virksomheder selv er,« siger analytiker Steve Hodgkinson fra det britiske analysefirma Ovum til nyhedsbureauet Reuters.

Markedet for cloud computing – eller netbaseret IT – anslås alene i Asien i år at runde 3,2 milliarder dollar, mens det på verdensplan vil nå 55 milliarder dollar (285 milliarder kroner) i 2014, siger analysefirmaet IDC.