Hackerangreb lammer ministerium

Erhvervs- og Vækstministeriet er ramt af et alvorligt hackerangreb. Statens IT lukker ikke-angrebne systemer ned for at undgå spredning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et alvorligt hackerangreb ramte torsdag eftermiddag erhvervs- og vækstministeriets it-systemer. Medarbejderne i ministeriet og en række styrelser herunder Søfartsstyrelsen har hverken adgang til mail eller intranet, og angiveligt er flere fagsystemer også ramt.  

Ministeriets it-systemer drives af Statens IT, der bekræfter angrebet:  

»Det er rigtigt, at vi har nogle udfordringer med it-systemerne i Erhvervs- og Vækstministeriet. Der er tale om et angreb, og ministeriet har politianmeldt det. Desværre kan jeg ikke sige så meget mere, så længe efterforskningen er i fuld gang,« siger fungerende direktør i Statens IT, Søren Vulff til Version2. 

Hvor mange systemer er ramt?  

»Jeg kan ikke fortælle dig konkret, hvad der er ramt, men vi har lukket en del systemer ned for at sikre, at angrebet ikke spreder sig,« siger Søren Vulff til Version2.  

Version2 erfarer fra andre kilder, at hackerne muligvis har skaffet sig adgang via phishing, og at specielt Søfartsstyrelsen skulle være hårdt ramt af angrebet. 

Søren Vullf vil ikke sætte tal på antal ramte systemer eller antal ramte medarebejdere, men bekræfter, at angrebet bestemt kan mærkes:

»Det er klart, at meget af den daglige sagsbehandling lider under, at it-systemerne er lukket ned.«