Hackerangreb kan koste Mærsk op mod to milliarder kroner

Det voldsomme hackerangreb mod Mærsk, der lammede det danske selskab i flere dage i slutningen af juni, kan koste Mærsk op mod to milliarder kroner, oplyser selskabet i sit halvårsregnskab.

Mærsk-topschef Søren Skou. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk kommer til at stå tilbage med en kæmpe regning i kølvandet af det cyberangreb, der i slutningen af juni lammede selskabet i dagevis. Af Mærsks halvårsregnskab fremgår det, at de samlede omkostninger fra angrebet kan løbe op i næsten to milliarder kroner.

»I sidste uge af kvartalet blev vi ramt af et hackerangreb, der først og fremmest påvirkede Maersk Line, APM Terminals og Damco. Volumener blev negativt påvirket i et par uger i juli, og som konsekvens vil Q3-resultatet blive påvirket. Vi forventer, at cyberangrebet vil påvirke resultatet negativt med USD 200-300 mio.,« siger Mærsk-topchef Søren Skou i en kommentar til regnskabet.

Mærsk forklarer i sit regnskab, at selskabet reagerede prompte og straks lukkede de inficerede netværk, da cyberangrebet ramte. Samtidig oplyser Mærsk, at IT-angrebet udelukkende ramte konglomeratets containerdel. Angrebet havde ingen indflydelse på manøvredygtigheden af Mærsks fartøjer og skibe, som det danske selskab havde fuld kontrol over under hele hackerangrebet, lyder det.

Mærsk oplyser samtidig, at selskabet har højnet sin IT-sikkerhed og implementeret yderligere tiltag, der skal forhindre et lignende angreb i fremtiden.

Det omfattende hackerangreb mod Mærsk i slutningen af juni betød, at Maersk Line ikke kunne tage imod nye ordrer i flere dage. Mens angrebet altså ikke havde indflydelse på skibenes sejlads og navigation, var IT-systemer ramt i en grad, som gjorde, at det danske rederis kunder ikke kunne få at vide, hvor deres varer befandt sig.

»Udgifterne til cyberangreb er højt, men har næppe nogen varig effekt. Det tæller med i overskrifterne, men ikke i regnearkene, når analytikerne skal gøre regnskabet endeligt op,« skriver Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar.

Mærsk er langt fra den eneste store virksomhed, der er blevet tvunget i knæ af ondsindet virus i løbet af 2017. I maj inficerede »WannaCry«-virussen op mod 300.000 computere og globale firmaer som bilproducenten Renault, IT-leverandører Hitachi og energiselskabet Petrobras.

Det angreb blev af Europol beskrevet som »hidtil uset i omfang«.