Hårdt prøvede amagerkanere

Amagerbanken er i færd med at skaffe mindst 750 mio. kr. i frisk kapital, men bankens fremtid er fortsat usikker.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gæve amagerkanere nægter at give op. Tværtimod fortsætter den krise, som ramte Amagerbanken i 2007. Dengang var banken en af de danske pengeinstitutter, som på linje med Roskilde Bank og Forstædernes Bank, var hårdt eksponeret på ejendomsmarkedet.

Finanskrisen medførte betydelige nedskrivninger på en række engagementer med erhvervskunder, og Finanstilsynet kvitterede med skærpede krav til bankens solvens. I slutningen af 2009 var en lukning af banken en reel trussel. Men i efteråret samme år indskød rigmanden Karsten Ree 500 mio. kr. som en hjælpende hånd til den nødstedte bank, og kom dermed til at eje knap en tredjedel af banken. Hans indskud var dog betinget af, at banken opfyldte solvenskravene, og dermed fik adgang til Bankpakke II.

I begyndelsen af 2010 lykkedes det så banken at foretage en kapitaludvidelse på 748 mio. kr. samt at skaffe 290 mio. kr. i supplerende kapital. Udvidelsen sikrede Amagerbanken del i Bankpakke II og overlevede derved som selvstændig bank.

Ud over Karsten Ree er de eneste store aktionærer i Amagerbanken Nykredit og PFA Pension. På trods af, at Ree offentligt har fortrudt sin investering i banken, overvejer han i disse dage, om han skal skyde flere penge i redningsaktionen. For at bevare sin nuværende aktieposition, forventes det, at han skal hive 300 mio. kr. op af lommen.

Klik videre og læs om et millionslagsmål.