Hårdt presset Sony står til kæmpe tab

Mobilkampen med Samsung og Apple får elektronikgiganten Sony til at nedskrive markant. Det er på trods af at selskabets nye toptelefoner får mange roser.

Sonys nye toptelefon, Xperia Z3 (billedet), og lillebroderen Xperia Z3 Compact har fået flotte anmeldelser. Sony gør det samtidig muligt at koble telefonerne på en controler, så man kan spille på den nye Sony Playstation 4. Arkivfoto: Yoshikazu Tsuno, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den japanske elektronikgigant Sony forudser en sej kamp op ad bakke for sin mobilforretning trods lanceringen i forrige uge af helt nyt toptelefoner.

Sony forventer et rekordstort tab på 230 milliarder yen eller 12,3 milliarder kroner mod et tidligere ventet overskud på 50 milliarder yen (2,68 mia. kr.), når det forskudte regnskabsår gøres op med udgangen af marts 2015.

Den hårde konkurrence med verdens to største mobilproducenter - i rækkefølge sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple - er en væsentlig årsag til nedjusteringerne.

Flotte anmeldelser af nye toptelefoner

Sony lancerede på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin i forrige uge sine nye topmodeller, Xperia Z3 og den lidt mindre Xperia Z3 Compact, som skal tage kampen op mod bl.a. Samsungs nye Galaxy Note 4 og Apples iPhone 6. Begge Sony-telefoner har fået anmelderne til at finde de helt store superlativer frem, men Sony lider under at være forsvundet fra gadebilledet mange steder, og flere - også danske - teleselskaber har slet ikke Sony-telefoner på deres hylder.

Sony købte i 2011 sin svenske partner Ericsson ud af det fælles Sony Ericsson, som i dag hedder Sony Mobile. Som Sony Ericsson var Skandinavien et af de helt store markeder. Det håber Sony nu at kunne genvinde med de nye telefoner, som samtidig kan kobles på Sonys nye Playstation 4-spillekonsol, så man kan spille spil herfra på mobilskærmen. Samtidig udnytter Sony nu sin viden fra kameraområdet til gavn for mobilbrugerne.

Sony-topchef Kazuo Hirai, som i april 2012 overtog roret efter walisiskfødte Howard Stringer, er i færd med at rydde op i den enorme koncern. Flere dele af den enorme koncern er solgt fra, så Sony kan fokusere på kerneforretningen, som mobiltelefonerne er en del af trods nedskrivningen. Sony har også solgt sit amerikanske hovedkontor i New York for mere end en milliard dollars og en del af sine bygninger i Tokyo.

Kampen om SIND Ungdom