Hårdt presset bank reddet af salg af filialer

Østjydsk Bank kommer ud af første kvartal 2015 med et overskud på syv mio. kr. før skat, som kun er sikret via et salg af to filialer. Nedskrivningerne plager fortsat den økonomisk pressede bank.

Østjydsk Bank præsenterer et overskud på syv mio. kr. i første kvartal 2015, men banken er stadig økonomisk presset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østjydsk Bank er hårdt presset økonomisk, men banken kan alligevel præsentere et overskud på syv millioner kroner før skat for første kvartal 2015. Resultatet skyldes i høj grad, at banken har solgt to filialer i hhv. Randers og Gjerlev, som har indbragt banken 73,1 mio. kr. i goodwill.

Det er en kærkommen indtægt i banken, der kæmper med indtjeningen i bankdriften. Således er netto rente- og gebyrindtægterne faldet til 37,2 mio. kr. i første kvartal 2015 mod 54,1 mio. kr. i samme periode sidste år.

Samtidig kæmper banken fortsat med store nedskrivninger, og et netop afsluttet besøg af Finanstilsynet medfører, at Østjydsk Bank nedskriver 68,4 mio. kr. på udlånene i første kvartal mod nedskrivninger på 18,1 mio. kr. i første kvartal 2014. Det er særligt landbruget, der tynger i udlånsbøgerne i Østjydsk Bank.

»Udfordringerne i dansk landbrug og dermed også i de landbrugsrelaterede virksomheder er fortsat til stede og udgør ca. halvdelen af bankens nedskrivninger på de signifikante eksponeringer. Vi kan dog konstatere, at den igangværende oprydningsproces har mindsket behovet for nedskrivninger på bankens øvrige eksponeringer betydeligt sammenlignet med de seneste 3 år, og jeg har noteret mig, at Finanstilsynet anerkender, at banken har arbejdet målrettet på at forbedre kreditstyringen, der allerede er forbedret væsentligt,« siger Max Hovedskov, adm. direktør i Østjydsk Bank.

På den baggrund har Max Hovedskov forhåbninger om, at banken - efter tre år med betydelige tab - kan aflægge et positivt årsregnskab i 2015.

Artiklen fortsætter under TV-indslaget

 

I den nyligt offentliggjorte bankanalyse "Den Danske Pengeinstitutsektor 2014", hvor landets pengeinstitutter risikovurderes, kommer Østjydsk Bank ud med den næstdårligste score blandet pengeinstitutterne. Og kvartalsregnskabet bekræfter da også, at Østjydsk Bank fortsat har en skrøbelig polstring.

Kapitalprocenten udgør pr. ultimo marts 2015 14 pct., hvilket er blot 0,8 procentpoint over det af Finanstilsynet fastsatte solvenskrav på 13,2 pct. Økonomien er fortsat så dårlig i banken, at banken skal udarbejde en genopretningsplan til Finanstilsynet.

»Østjydsk Bank forbliver desværre uændret under genopretning, da banken fortsat ikke lever op til kravene om kapitalens sammensætning. Det medfører, at vi fortsat er underlagt dispositionsbegrænsende foranstaltninger.  I konsekvens heraf må banken fortsat ikke betale udbytter til aktiekapitalen samt renter på hybrid kernekapital og anden ansvarlig kapital. Banken vil i den nye genopretningsplan, som fremsendes til Finanstilsynet, arbejde med tiltag, der skal søge at sikre, at banken atter vil kunne overholde gældende krav til kapitalens sammensætning,« siger Max Hovedskov.

Banken fastholder forventningerne om et resultat før kursregulering og nedskrivninger i 2015 i niveauet 130-145 mio. kr.