Hårdt pres på BPs tavse formand

Præsident Obama er rasende på ledelsen i det britiske olieselskab BP efter Deepwater Horizons eksplosion. Men Carl-Henric Svanberg er tavs. Hvem er BPs bestyrelsesformand? spørger amerikanske medier.

Som bestyrelsesformand for oliesynderen BP skal Carl-Henric Svanberg stå skoleret over for USAs præsident, Barack Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE PLUNKETT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Carl-Henric Svanberg i september sidste år blev udpeget som formand for British Petroleum (BP) ville han ikke selv i sit værste mareridt kunne have drømt, at han skulle blive midtpunkt i USAs værste miljøkatastrofe.

I morgen skal bestyrelsesformanden for det udskældte olieselskab sammen med koncernchef Tony Hayward stå skoleret over for USAs præsident Barack Obama i Det Hvide Hus om det forfærdelige olieudslip i Den Mexicanske Golf.

Kongressen vil ligeledes afhøre dem omkring boreplatformen Deepwater Horizons eksplosion. Verdens tredjestørste olieselskab er ansvarlig for USAs værste miljøkatastrofe. En rasende Obama har sagt, at han ville have fyret topchefen Hayward, hvis han kunne.

Læs også: Topchefen fanget af BPs fortid

Oliegiganten, som sidste år lå på Forbes' liste som Storbritanniens største selskab, udbetaler normalt cirka 60 mio. kr. i dividende. Forureningen, som har svinet strandene, stoppet al fiskeri og ødelagt naturen i det enorme område ved Den Mexicanske Golf, har fået nervøse investorer til at tælle på knapper. Præsident Obama og hans administration har krævet, at BP suspenderer dividende til aktionærerne, indtil oliespildet er stoppet. Aktionærerne frygter, at udbyttet er halveret, hvis det overhovedet får noget i år. BPs top siger, at den overvejer alle muligheder omkring udbyttebetalingen, men intet er besluttet.

Lav profil

Dermed er tonen lagt, når Obama møder BPs ledere for at få en redegørelse om sagen. Carl-Henric Svanberg har hidtil udadtil formået at holde meget lav profil omkring udslippet.

Da han forleden blev interviewet om miljøkatastrofen i Sveriges største avis, Aftonbladet, svarede han gentagne gange: »Jeg har ingen kommentarer.« Svanberg har bare været tavs, men hvor længe er det muligt? Nu er han særligt i søgelyset, efter at han for få dage siden sammen med BPs CEO at være blevet indkaldt til møde i Washington.

Læs også: Investorer banker BP på grund af olieudslip

»Hvem er Carl-Henric Svanberg, som har været usynlig siden olieudslippet den 20. april?« spurgte amerikanske CBS News i weekenden i en artikel.

Den 58-årige Svanberg er født i den lille nordsvenske by Porjus nord for polarcirklen. Han blev ansat som administrerende direktør i Ericsson i 2003. Før da havde Svanberg forskellige lederstillinger i ABB, Securitas og Assa Abloy Group.

Efter at have arbejdet 16 år i sikkerhedsindustrien blev han koncernchef i Ericsson og bistod med succes med at transformere Ericsson til en global telekomkæmpe. Han har modtaget en medalje fra den svenske konge for sit bidrag til svensk industri. Timingen var overraskende, da det sidste år blev meddelt, at den svenske mobilgigant Ericssons topchef forlod posten. Fra årsskiftet blev den da 57-årige far til tre ganske uventet bestyrelsesformand i verdens fjerdestørste virksomhed, BP.

80.000 ansatte

Fra London styrer ledelsen over 80.000 ansatte, som sidste år omsatte for knap 1.470 milliarder kr. I en tale til BP-aktionærer i London den 15. april fortalte Carl-Henric Svanberg om sin vision for BP: Bestyrelsen vil sikre en god strategi, BP skal være et selskab, der klarer sig operationelt og i enhver henseende kører godt.

Fem dage senere eksploderede Deepwater Horizon.

Læs også: BP's aktier faldt mere end 10 procent

Verden over har medierne siden dækket katastrofen fra time til time. BP er i knæ og vil blive konfronteret med erstatningskrav og krav om oprydning, som selv ikke den største forsikringsaftale vil dække. Der bliver spekuleret i, at oliekatastrofen kan tvinge BP til at sælge store enkeltdele af koncernen, og at selskabet på lang sigt ikke kan overleve. De fleste aktier er på britiske og amerikanske hænder. Kursen ligger på det laveste niveau i de seneste 13 år.

Carl-Henric Svanberg, født og opvokset i et af de samiske kerneområder i Sverige, hvor en del af befolkningen fortsat lever af at passe rener som i gamle dage, er kommet på en hård prøve i big business. Han skal forsøge at redde, hvad reddes kan i kriseramte BP.