Hårdt arbejdende kinesere giver billigere julegaver

De populære julegaver som legetøj, elektronik, køkkenudstyr og andet boligudstyr er i de seneste år blevet produceret i Kina og det øvrige Østen. Det kan ses på familiernes budgetter.

Det kan ses på familiernes pengepung, at stadig flere af de populære gaver under juletræet bliver produceret i Østen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hårdt arbejdende kinesere giver billigere julegaver.

De seneste mange års globalisering har sendt produktionen af populære julegaver som legetøj, elektronik, køkkenudstyr og andet boligudstyr til det fjerne østen, og det har givet de danske familier en solid besparelse.

Det viser beregninger som Dansk Erhverv har lavet.

I analysen kan man se, at en gennemsnitlig dansk familie i år sparer lige over 30.000 kr., fordi mange julegaver bliver fremstillet i Asien, hvor arbejdskraften er billigere.

”Gennem de seneste 15 til 20 år, er der sket et boom i fremstilling af forbrugsvarer i Asien og især i Kina. Det har holdt priserne på disse varegrupper nede. Rent faktisk er flere af disse varegrupper faldet i pris eller steget langt mindre end de generelle forbrugerpriser,” siger Kristoffer Klebak, chef for EU og international afdeling i Dansk Erhverv.

”Det gør, at vores forbrugsmuligheder er blevet øget markant,” siger Kristoffer Klebak.

Dansk Erhverv påpeger, at den en dansk familie i gennemsnit bruger 20.000 kr. om året på beklædning, fodtøj, radio og musikudstyr, computere og udstyr samt spil og legetøj.

Ved at sammenligne prisudviklingen på de varer med inflationen siden 1996 kommer Dansk Erhverv frem til den betydelige besparelse for de danske familier.

Kristoffer Klebak fremhæver, at alene i periode fra 2005 og til 2011 har der været en gevinst på 6.249 kr.

Hos LO er man enig i, at globaliseringen har betydet lavere priser på varer, der bliver importeret.

Det skyldes blandt andet, at der i lande som Kina og Vietnam er mindre fokus på forhold som arbejdsforhold og miljø. Så alt er ikke rosenrødt, påpeger cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen.

”Når det er sagt, er det grundlæggende positivt for alle, at flere lande og befolkninger kommer med som aktive deltagere i verdensøkonomien. Mange hundrede millioner mennesker er løftet ud af fattigdom det sidste tiår, mens de rige landes arbejdere oplever stigende velstand og købekraft,” siger Jan Kæraa Rasmussen.

”Efterhånden er det også blevet interessant at eksportere til de nye markeder, hvor væksten er meget højere end i vores del af verden,” siger Jan Kæraa Rasmussen.