Hårde tider for Radiometer-ejer

Den globale økonomiske nedtur rammer Danaher hårdt. Den amerikanske industrivirksomhed, der i 2003 købte danske Radiometer, melder om markant nedgang i andet kvartal.

Foto: Lars Nørgaard Larsen / Scanpix. Både omsætning og resultat hos den amerikanske ejer af Radiometer er faldet med næsten en femtedel.
Læs mere
Fold sammen
Danaher sælger alt fra Radiometers blodgas-analyseudstyr over Craftman værktøj til røntgenudstyr, men det varierede produktudbud har ikke hjulpet Danaher meget i den nuværende brede økonomiske krise.

Både omsætningen og nettoresultatet faldt med 18,5 pct. i andet kvartal sammenlignet med andet kvartal sidste år. Omsætningen faldt til 2,7 milliarder dollar, eller 14 milliarder kr., i kvartalet fra 3,3 milliarder kr. året før, mens bundlinjen skrumpede til 296 mio. dollar fra 363 mio. dollar i andet kvartal 2008.

Danaher kom ikke med specifikke tal for Radiometer, men oplyser at der er "lav encifret vækst" i det danske datterselskab, og at omsætningsfaldet i den medico-tekniske division, som Radiometers 1900 ansatte er en del af, var på lidt mere beskedne 12 pct.

Store fyringsrunder
Danaher har i årevis samlet på virksomheder i vidtforskellige brancher. I 2003 smed den amerikanske virksomhed 4,4 millarder kr. kontant på bordet for at købe Radiometer, som ingeniøren Johan Schrøder havde gjort til en bemærkelsesværdig dansk højteknologisk eksportsucces.

Men i april måtte Danaher meddele, at man havde besluttet at fyre 2300 medarbejdere globalt, og lukke 16 fabrikker.