Hårde tider for papirgigant

Den finsk-svenske papirproducent Stora Enso kom ud af andet kvartal med milliardtab, men aktien stiger på løfter om et håndfast spareprogram.

Papirproducenten Stora Enso fik et underskud på knap 2,8 milliarder kr. i andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pauli Jorvinen / Scanpix
Papir er måske nok taknemmeligt, men der bliver også brugt en del af det. Blandt verdens største papirproducenter er finsk-svenske Stora Enso, hvor 29.000 ansatte hvert år producerer 12,7 millioner tons papir og pap og 1,5 milliarder kvadratmeter papiremballage.

Det er velkendt, at papirproduktion er meget cyklisk. Det vil sige, at indtjeningen veksler med det økonomiske klima. Det mærker Stora Enso i høj grad for tiden.

Selv om omsætningen i andet kvartal var på stort set uændrede 2,2 milliarder euro, eller 16,4 milliarder kr., i andet kvartal, så viste bundlinjen et minus på 371 mio. euro, mod et plus på godt 30 mio. euro sidste år.

Store spareplaner i Finland
Alligevel stiger aktien i dag. Dels fordi analytikerne havde ventet et endnu større minus på 447 mio. euro, og dels fordi selskabet åbent erkender, at der skal gøres noget.

"Resultatet er ikke godt. Det er specielt i Finland virksomheden går dårligt, og det er også derfor vi bliver nødt til at finde besparelser i Finland i løbet af tredje kvartal," sagde selskabets adm. direktør, Jouku Karvinen ifølge nyhedsbureauet di.se ved præsentationen af regnskabet.

Stora Enso har allerede gennemført midlertidige produktionsbegrænsninger, men vil nu direkte til at lukke nogle af koncernens 85 papirmøller.