Hårde krav om kapital sender Nykredit på børsen

Nykredit på vej mod en børsnotering. Det sker i et forsøg på at møde de nye kapitalkrav, oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Foto: Dennis Lehmann

Et af landets største realkredit- og bankinstitutter er på vej mod en børsnotering. Det bekræfter selskabet i en fondsbørsmeddels, kort efter at TV 2 Business meddelte det samme.

»Ledelsen i Nykredit har gennem længere tid undersøgt de langsigtede, strategiske muligheder for at ruste koncernen til fremtiden. På den baggrund anbefaler bestyrelsen i Foreningen Nykredit, bestyrelsen i Nykredit Holding A/S og Nykredits koncerndirektion alle enstemmigt, at Nykredit søger en børsnotering,« skriver Nykredit i en fondsbørsmeddelelse.

Her fastslår bestyrelsesformand Steen E. Christensen samtidig, at det sker i et forsøg på at møde de stadig hårdere krav om kapital.

»De forventede kapitalkrav stiller Nykredit ved en skillevej: Vi kan enten søge ny kapital gennem en børsnotering, eller vi kan hæve priserne markant og skære dramatisk ned på aktiviteter og udlån,« siger han og slår fast, at den sidste løsning ikke vil være til gavn for nogen:

»Det sidste vil ramme hårdt ind i vores kerneforretning: Danske boligejere, erhvervsdrivende og landmænd vil opleve betragtelige prisstigninger og dårligere lånemuligheder. Det scenarie ønsker vi ikke. Derfor anbefaler vi, at Nykredit indleder et nyt kapitel i sin 165-årige historie ved at lade sig børsnotere,« siger bestyrelsesformand Steen E. Christensen i meddelelsen.

Nykredit

I mio. kr.20152014Ændr.
i pct.
Indtægter af kerneforretningen11.37310.7036%
Omkostninger i kerneforretningen5.0665.103-1%
Nedskrivninger på udlån9202351-61%
Resultat af kerneforretning5.3873.24966%
Resultat før skat4.685-186

Nykredit kæmper som de øvrige danske banker for at møde de stadig hårdere kapitalkrav, myndighederne forlanger. I løbet af den kommende håndfuld år skal skal Nykredit skaffe yderligere 10 milliarder i kapital for at nå de 70 milliarder, de skal have i kernekapital.

Det kunne allerede ses ondag, hvor banken valgte at sætte sit hovedsæde ved Kalvebod Brygge til salg i et forsøg på at nedbringe »koncernens udgifter,« som det hed i en pressemeddelelse.

Ifølge koncernchef Michael Rasmussen har banken allerede taget et par af de alvorlige skridt frem mod en børsnotering: nemlig en reducering af omkostninger.

»Vi har de seneste to år reduceret vores omkostninger, og vi vil sænke dem yderligere de næste tre år. Vi er blevet færre medarbejdere i 2014 og 2015, og den udvikling vil fortsætte i 2016, 2017 og 2018. Vi har besluttet at sætte vores hovedsædebygninger til salg for at samle vores hovedsædefunktioner i ét billigere og mere effektivt domicil væk fra de høje kvadratmeterpriser i indre København. Vores omkostningsprocent er allerede i dag en af branchens laveste, og den vil falde til et endnu lavere niveau,« siger Michael Rasmussen.

Nykredit oplyser selv, at man forventer at være klar til en børsnotering inenfor 12-24 måneder, men at markedsforhold kan afgøre den endelige timing. Til at hjælpe med de alle øvelser har man udpeget Rothschild som ekstern rådgiver. Herudover har man etableret et advisory board med interne medlemmer såvel som eksterne, der skal bidrage til processen.

 

 

Læs mere