Hårde fængselsstraffe i Capinordic-sagen

Finansmanden Lasse Lindblad blev tirsdag i Retten i Lyngby idømt to og et halvt års fængsel i en straffesag. Der skete ikke domfældelse for fire anklagepunkter, der direkte vedrørte Lindblads rolle som bestyrelsesmedlem i rigmandsbanken

Lasse Lindblad Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet vandt i dag en delsejr i Retten i Lyngby. Finansmanden Lasse Lindblad blev idømt to og et halvt års fængsel for skyldnersvig  i en straffesag ovenpå konkursen i rigmandsbanken Capinordic Bank.

Den tidligere bankdirektør i Capinordic Bank Henrik Juul blev frikendt i straffesagen ved Retten i Lyngby. Han stod tiltalt for mandatsvig og overtrædelse af lov om finansiel virksomhed. En af bankens kunder Tom Glæsner Larsen blev ligesom Lasse Lindblad idømt to og et halvt års fængsel for skyldnersvig.

Lasse Lindblad blev derimod frikendt for fire af fem af Bagmandspolitiets anklagepunkter. Dommen handler ikke om forhold begået i regi af banken, hvor Lasse Lindblad sad i bestyrelsen siden stiftelsen i 2006.  Problemstillingen vedrører udnyttelse af en optionsaftale mellem Lasse Lindblads private selskab DKA Consult og Toldbodgade 10B, som var ejet af Tom Glæsner Larsen. Aftalen var indgået efter, at Lasse indblad havde forladt bestyrelsesposten i Capinordi Bank. Lindblad har anket dommen.

Straffesagen mod tidligere bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank, Lasse Lindblad, bankens tidligere direktør Henrik Juul og Tom Glæsner Larsen, som blandt andet har været finansdirektør i Lasse Lindblads private DKA-koncern, har kørt ved retten siden efteråret.

Kernen i sagen er to af Capinordic Banks udlånsengagementer, som Bagmandspolitiet mente påførte eller risikerede at påføre banken milliontab. Lasse Lindblad, Henrik Juul og Tom Glæsner Larsen stod blandt andet tiltalt for mandatsvig, men alle tre nægtede sig skyldige.

Capinordic Bank lånte millioner til et selskab ejet af Lasse Lindblads tidligere finansdirektør, Tom Glæsner larsen. Han videreudlånte så pengene til Lindblads private koncern, og det gav tab til banken. Sagen drejede sig generelt om en række forhold om udlån og aktiekøb, hvis omdrejningspunkt var bankens tabsgivende udlån til selskaber, som Lasse Lindblad ejede eller havde interesser i.

Capinordic Bank udlånte også penge til en af Lindblads gamle forretningspartnere, Harry Rosenbergs selskab Aps KBUS 8 nr. 2051 til en ublu rente, som anklageren under retssagen beregnede til 150 pct. Harry Rosenberg var i sin storhedstid tilknyttet Milliardærklubben og samarbejdede bla. med Lasse Lindblad om vindparker i Ungarn, Bulgarien og Italien.

Harry Rosenberg er senest blevet nævnt i forbindelse med Panama-sagen. Harry Rosenberg er en af de danskere, som omtales i de mange millioner papirer, som er lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Ifølge DR solgte det danske anpartsselskab Aps KBUS 8 nr. 2051 i 2009 et datterselskab til selskab i Panama for én million kroner. Ifølge eksperter var datterselskabet langt mere værd på salgstidspunktet - godt 32 millioner kroner - og manøvren viste sig at være en måde at få 31 millioner kroner ud af Danmark på.

I Østre Landsret blev Lasse Lindblad og Henrik Juul i efteråret sammen med Capinordic Banks tidligere bestyrelsesformand Claus Ørskov dømt til at betale en erstatning på 90 mio. kr. for ni uforsvarlige udlån, herunder et udlån til Toldbodgade 10 B ApS. Sagen var anlagt at statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet.