Hård tolkning sikrer ejerfond fortsat indflydelse i Grundfos

Grundfos’ ejerfamilie har sikret sig fortsat stor indflydelse på forretningen Grundfos. Det sker ved at skrive konkrete vækst- og indtjeningsmål ind i forretningsordenen for fonden. Det var ikke meningen med loven, siger ekspert.

Det er til Niels Due Jensens fortrydelse blevet udlagt, som om han og fondsbestyrelsen blander sig i den daglige ledelse. Men det er en misforståelse, mener han. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart skulle man tro, at udsigten til større uafhængighed mellem fonds- og holdingbestyrelse ville skabe nervøsitet hos Grundfos-ejer Niels Due Jensen, efter at selskabet oplevede drama i bestyrelseslokalerne tilbage i 2011, da Niels Due Jensen mod sin vilje overlod sin post som bestyrelsesformand i Grundfos Holding til sin daværende ven, erhvervsmanden Lars Kolind på opfordring af Lars Kolind selv, og i stedet blev formand for Poul Due Jensens Fond.

Konflikten bag formandsbyttet brød senere på året ud i lys lue, da bogen »Arvtageren«, kom på gaden, og Lars Kolind måtte forlade Grundfos.

Men den nye lov om erhvervsdrivende fonde, som trådte i kraft 1. januar i år, stiller krav om, at erhvervsdrivende fonde driver et mere aktivt og ansvarligt ejerskab.

Ny forretningsorden

I Niels Due Jensens og fondens fortolkning betyder det, at fondsbestyrelsen som repræsentant for ejerne har vedtaget en ny forretningsorden, som strammer kravene til forretningsbestyrelsen. Forretningsbestyrelsen skal fremadrettet sikre, at virksomheden Grundfos når nogle meget konkrete forretningsmæssige mål om en langsigtet gennemsnitlig årlig omsætningsvækst på seks pct., en indtjeningsgrad på mindst ti pct. og et afkast af den investerede kapital på 17 pct. Samtidig er der opsat konkrete mål til medarbejdertilfredshed og kundeloyalitet.

Målene er forhandlet på plads mellem ejerne, dvs. fondsbestyrelsen, forretningsbestyrelsen i Grundfos Holding og koncernledelsen. Endvidere indeholder forretningsordenen konkrete krav til, hvornår og hvordan forretningsbestyrelsen orienterer fondens bestyrelse om udviklingen i virksomheden.

Det er til Niels Due Jensens fortrydelse blevet udlagt, som om Niels Due Jensen eller fondsbestyrelsen blander sig i den daglige ledelse. Men det er en misforståelse, mener Niels Due Jensen.

»Vi vil gerne udvikle os på et sundt økonomisk grundlag, som der står i formålsparagraffen for fonden. Det betyder i vores oversættelse, at vi er nødt til at udstikke nogle helt konkrete økonomiske mål på lang sigt, lige som vi har udstukket mål omkring fastholdelse af Grundfos’ værdisæt og tradition for socialt ansvar. Det har vi givet videre, ikke til den daglige ledelse, men til holdingbestyrelsen. Samtidig har vi aftalt nogle skriftlige afrapporteringsrutiner på tre fondsmøder over året, så vi kan bedømme indsatsen på et kvalificeret grundlag,« forklarer Niels Due Jensen.

Ikke et spørgsmål om magt

Han mener ikke, det er et udtryk for, at han har taget magten tilbage i Grundfos.

»Det er en følge af den nye fondslov, hvor vi har pligt til at have en forsvarlig forvaltning af det, vi ejer. Ellers risikerer vi strafansvar. Den nye fondslov kræver, at man har en meget udførlig forretningsorden for fonden. Det er nyt, og jeg mener, at andre erhvervsdrivende fonde også kommer til at skærpe deres krav til forretningsbestyrelsens fremadrettet,« siger Niels Due Jensen.

Ifølge Finn L. Meyer, partner i Ernst & Young og én af landets førende eksperter i erhvervsdrivende fonde, er der intet til hinder for at indskrive meget konkrete mål for en fonds virksomheder i forretningsorden. Men det er ikke noget, andre erhvervsdrivende fonde behøver at gøre.

»Det er nok en lidt hård fortolkning af det skrevne ord i relation til forretningsordenen. Det har ikke været hensigten med loven, at man lægger strategien eller indskriver de strategiske mål for de virksomheder, fonden ejer, i forretningsordenen,« siger Finn L. Meyer, der understreger, at den nye lov om erhvervsdrivende fonde på det område ligner selskabsloven.

»I loven er det egentligt lagt op til den enkelte bestyrelse at fastlægge, hvad der passer bedst. Det er en lov både for de ambitiøse og de mindre ambitiøse fonde, men det er rigtigt, at de erhvervsdrivende fondes struktur lægger op til et såkaldt aktivt ejerskab,« siger Finn L. Meyer.

Spørger man Jens Moberg, der er bestyrelsesformand for Grundfos Holding og samtidig sidder i Poul Due Jensens Fonds bestyrelse, er der intet mærkeligt i, at Grundfos’ ejer stiller krav til den økonomiske udvikling i virksomheden.

»Det er helt naturligt, at man som ejer siger, at det er vores ønsker til, hvordan virksomheden skal udvikle sig. Jeg er bestyrelsesformand i PostNord. Her har vi lige været igennem samme proces med ejerne, den danske og den svenske stat. Det er også meget almindeligt, når man er ejet af en kapitalfond,« siger Jens Moberg, der også sidder i Axcels Industrial Board.