Hård skattekurs mod kreative erhvervsfolk

Nul fradrag. Selv om personlig fremtræden og image er afgørende for stadig flere selvstændige, siger Skat typisk nej til, at selvstændige fradrager udgiften til dét tøj, de bruger på jobbet. Det rammer især designere og kunstnere. Revisorer mener, tiden er løbet fra reglerne.

Selvstændige har ret til at fratrække udgifter, der er nødvendige for at holde firmaet kørende.

Men det gælder ikke udgifter til personlig fremtoning, og det rammer en lang række selvstændige, der har behov for at sende nogle bestemte signaler til kunderne, når de arbejder. Det, mener flere revisorer og erhvervsfolk, er urimeligt.

Skat siger kun sjældent ok til fradrag for udgifter til arbejdstøj.

- Myndighederne har nærmest per automatik nægtet fradrag for arbejdstøj. Kun hvis der er tale om en særlig arbejdsuniform, som slet ikke kan bruges privat, er der givet fradrag, oplyser tax manager Jacob Østergaard, Ernst & Young.

Bliver behandlet dårligtHan oplever, at især selv-stændige inden for de kreative fag bliver behandlet dårligt.

Som reglerne er, må man kun træffe udgiften fra, hvis det pågældende arbejdstøj er komplet ubrugeligt uden for arbejdstid, og det er dyrere end dit normale dagligdags tøj.

En række kendte scenekunstnere har klaget deres nød i medierne, men også helt almindelige erhvervsdrivende inden for design, rådgivning og underholdning har store udgifter til professionel på-klædning.

- Det rammer særligt de små virksomheder, som der er mange af blandt vores medlemmer, siger næstformand Kirstine Hanghøj, Danske Designere.

Også hos foreningen Kvindelige Virksomhedsejere (KV) er der hyppig diskussion om sagen.

- Vi er mange, som har store udgifter til arbejdstøj, og de bør kunne trækkes fra, siger formanden Vibeke Arensbak, KV.

Hun bakkes op af sin revisor Niels Bjerregaard, Juul Revision.

- Hvis du er designerpige, kan det blive meget svært at få fradrag for dit arbejdstøj. Det er nogle tussegamle regler, konstaterer han.

Han peger på, at designere lider under en dobbelt skatteklemme.

- Der er ikke fradrag for dine udgifter, og samtidig kan du gå rundt med tøj fra din egen kollektion skattefrit, siger han og henviser til reglerne om skat af privat brug ved "udtag af egne varer".

Hans kollega Jacob Østergaard, Ernst&Young er enig.

- Skat har ikke fulgt med udviklingen i erhvervslivet. I dag er der en hel underskov af virksomheder inden for underholdning, coaching og design, siger tax manager Jacob Østergaard.

Hos Dansk Erhverv er direktør Laurits Rønn lidt mere moderat.

- Det skal ikke være et tag-selv bord. For eksempel synes jeg ikke, man bør kunne fratrække et nyt jakkesæt. Men omvendt bør det være fair, at designere får lov at gå i deres eget tøj på modemesser, lyder det fra Laurits Rønn.

Minister beroliger scenefolket Efter en popsanger i foråret fik nej til at trække sit scenetøj fra i regnskabet, kom der politisk pres på Skatteminister Kristian Jensen. Han lover nu at hjælpe kunstnerne. Men det er urealistisk, og der vil komme tonsvis af nye sager, mener revisor.

Hendes tøj var ikke noget særligt. Hun kunne lige så godt have købt det til privat brug. Sådan lød argumentet, da Skat og Højesteret i foråret nægtede sangerinden Lina Rafn fra det danske band Infernal at trække udgifterne til sit scenetøj fra. Sagen fik håret til at rejse sig på folk i kunstnerkredse og straks efter tog Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen sagen op i Folketinget.

- Kunstnere skal have lov at optræde som selvstændige, der har fradrag som det øvrige erhvervsliv, når det gælder arbejdstøj siger Mogens Jensen.

- Jeg har talt med Skatteministeren, som nu vil love at gøre noget, tilføjer han.

Officielt har Skatteminister Kristian Jensen sagt, at han "har forståelse for, at kunstnere kan have særlige forhold og særlige udgifter" og at han vil "præcisere reglerne".

Revisor tvivlerRevisor Niels Bjerregaard, Juul Revision, tvivler på, at det kan lade sig gøre at lempe på reglerne og drage en grænse.

- Skatteministeren vil jo ikke fremstå som erhvervsuvenlig. Sagen er at erhvervslivet i dag har spandevis af udgifter til repræsentation, som bliver dømt privat. Giver man los på ét område, vil Skat få en forfærdelig bunke sager på sit bord, siger Niels Bjerregaard, der ser "titusindevis" af nye afgrænsningsproblemer for sig.

Foredragsholder og kommunikator Vibeke Arensbak, er blandt dem, som vil presse på for også at få fradrag til sine medlemmer.

- Jeg selv har mange udgifter til tøj jeg bruger i mit firma, hvor jeg holder foredrag. Men det tæller altså ikke som driftsomkostning. Det er urimeligt, siger Vibeke Arensbak, der også er formand for Kvindelige Virksomhedsejere.