Hård kritik: Uholdbart at Finanstilsynets næstformand bestrider flere bestyrelsesposter

Da Finanstilsynet i september i år fik ny formand, opsagde han straks alle sine bestyrelsesposter i finansielle virksomheder. Men næstformanden i Finanstilsynet, David Lando, sidder i flere bestyrelser i finansielle virksomheder, som Finanstilsynet samtidig holder øje med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead

Da Finanstilsynet i september i år fik ny formand, opsagde han straks alle sine bestyrelsesposter i finansielle virksomheder. Men næstformanden i Finanstilsynet, David Lando, sidder i flere bestyrelser i finansielle virksomheder, som Finanstilsynet samtidig holder øje med. Det skriver Finans.

Det undrer en seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»Det må være en svipser fra myndighedernes side,« siger Lars Krull til Finans.

Ifølge Lov om finansiel virksomhed må et medlem af Finanstilsynets bestyrelse ikke være ansat eller bestyrelsesmedlem i finansielle virksomheder. Men der er en undtagelse – og det er de konkrete investeringsforeninger. Det er netop i disse – eksempelvis Kapitalforeningen Nykredit Invest og Investeringsforeningen Nykredit Invest – at Finanstilsynets næstformand sidder i bestyrelsen.

Ifølge Lars Krull holder undtagelsen imidlertid ikke, for de danske investeringsforeninger administrerer en formue på omkring 1.900 mia. kr. fra danskere og institutionelle investorer og er derfor en vigtig indtægtskilde for de fleste banker.

»Det er uholdbart, at tilsynets næstformand er inhabil i spørgsmål, som fylder så meget i finanssektoren. Det er ikke David Lando, jeg anfægter, men derimod myndighederne, som tillader dette,« siger Lars Krull.

David Lando, der er professor på Copenhagen Business School, skriver i en e-mail til Finans, at han spurgte Erhvervs- og Vækstministeriet, hvorvidt bestyrelsesposterne ville give problemer.

»Jeg fik det tydelige svar, at det ville de ikke,« skriver David Lando.