Hård kritik af svindelmistænkts indtog i tysk investeringsbank

Den hovedmistænkte i sagen om milliardsvindel med dansk udbytteskat, britiske Sanjay Shah, satte sig i august på magten i Varengold Bank. Forløbet udløste kritik fra Tysklands største aktionærforening.

Varengold Banks stifter og direktør, Yasin Qureshi, markedsførte indtil for nylig?Varengold Bank som millionærernes klub med smukke kvinder og hurtige biler. ?Banken oplyser, at videoreklamen ikke længere kører. Den kan dog stadig ses på nettet: kortlink.dk/wonderlandmovies/hw95. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præcis samme dag som Skat og Bagmandspolitiet udsendte en pressemeddelelse om milliardsvindel med dansk udbytteskat, blev bestyrelsen i den lille tyske bank Varengold Bank totalt udskiftet.

25. august indtrådte Sanjay Shah, den hovedmistænkte i Bagmandspolitiets efterforskning af svindel med udbytteskat for 9,1 milliarder kroner, i bestyrelsen i Hamborg-banken Varengold Bank sammen med en forretningspartner. Der var tale om en total udskiftning i bestyrelsen, og det udløste kritik fra Tysklands største aktionærforening, DSW, som var til stede på generalforsamlingen.

Varengold Bank er et af de internationale pengeinstitutter, hvor Bagmandspolitiet i september opnåede tilladelse til at afkræve kontooplysninger og beslaglægge værdier i forbindelse med efterforskningen af udbyttesvindlen. Ifølge DR har politiet beslaglagt 40 mio. kr. i banken. Det historisk store svindelnummer med dansk udbytteskat har indtil videre kostet fire chefer i Skat jobbet. Bagmandspolitiet har beslaglagt 1,7 milliarder kroner af den formodede svindel på 9,1 milliarder kroner.

Sanjay Shah ejer ligesom som sin forretningspartner, britiske Edo Barac, ifølge oplysninger fra bankens generalforsamling knap ni procent af aktierne. Også Edo Barac, som har siddet i ledelsen i Sanjay Shahs centrale selskab, Solo Capital Partners, indtil 2014, indtrådte i bankens bestyrelse på generalforsamlingen i august. Det tredje nye bestyrelsesmedlem var Michael Stephen Murphy, som ligeledes bor i London. Hans tilknytning til Sanjay Shah er ukendt. Bestyrelsen konstituerede sig med Murphy som formand.

Bestyrelsen »ville ikke stå i vejen«

Berlingske har sendt en stribe spørgsmål til Varengold Bank om Sanjays Shahs rolle i den danske politisag og om, hvorvidt den får betydning for banken. Banken oplyser at det vil blive meddelt i selskabsmeddelelser, hvis der sker ændringer i bestyrelsen.

Forud for de to forretningspartneres indtræden i Varengold Banks bestyrelse gik et forløb, hvor tre personer fra bankens top­ledelse, herunder to af bankens stiftere, herunder et af Hamborgs finansielle stjerneskud, tysk-indiske Yasin S. Qureshi, trådte tilbage med en samlet fratrædelsesgodt­gørelse på 3,9 mio. euro. Samtidig nedlagde den tidligere bestyrelse sit hverv.

Ifølge et referat fra generalforsamlingen udfærdiget af det tyske analysefirma GSC Research forklarede den afgående bestyrelsesformand, Hans Manteuffel, bestyrelsens farvel med, at den ikke ville stå i vejen for bankens internationalisering.

Har fuld kontrol over banken

Advokaten Dirk Unrau, som er repræsentant for en af Tysklands største aktionærforeninger, Deutschen Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW), borede i, hvad han kaldte de tre nye bestyrelsesmedlemmers manglende kompetencer med hensyn til tysk børsret, og Hans Manteuffel lovede, at Sanjay Shah, Edo Barac og Michael Murphy ville modtage passende efteruddannelse.

Flere andre aktionærer spurgte til bankens hyppige udskiftninger af bestyrelsesmedlemmer generelt og Edo Baracs unge alder (33 år) specifikt.

Men den afgående bestyrelsesformand forklarede, at dette ikke er usædvanligt i den internationale bank­verden, og Edo Barac og Murphy fik lejlighed til at præsentere sig for bankens aktionærer. Sanjay Shah, som har adresse i Dubai, var ikke til stede på generelforsamlingen.

Dirk Unrau var utilfreds med svarene og kritiserede, at ledelsesmedlemmerne havde fået fratrædelsesgodtgørelse, selv om de var gået frivilligt.

Internetmediet Finance Magnates hævdede for nylig, at Sanjay Shah, Edo Barac og Michael Murphy tilsammen kontrollerer 99,99 pct. af aktierne i Varengold Bank. Dette har banken afvist i en pressemeddelelse.

Ifølge GSC Researchs referat fra generalforsamlingen ejer en række selskaber med adresse i London og på Cayman Islands aktieposter i banken på mellem seks og ti pct. Selskaberne har i flere tilfælde købt aktier i banken til kurser over markedsprisen, og GSC Research konkluderer, at de er vigtige strategiske partnere og bringer forretningsvolumen via deres netværk.

Internationale institutionelle investorer ejer omkring 70 pct. af aktierne i banken, og den logiske konsekvens er, at de nye bestyrelsesmedlemmer trækker i trådene, vurderer GSC Research.

Aflyser ekstraordinært bestyrelsesmøde

Varengold Bank har for nylig droslet ned på aktiviteterne og lukket sin afdeling i Dubai. Et ekstraordinært bestyrelsesmøde, som skulle have fundet sted i begyndelsen af november, er blevet aflyst. Her skulle general­forsamlingen have valgt endnu et nyt bestyrelsesmedlem og vedtaget en ny kapitalforhøjelse.

Det har ikke været muligt at træffe Dr. Dirk Unlau på hans advokatkontor, Causa Consilio. Den danske advokat Jakob Lund Poulsen, som repræsenterer Sanjay Shah herhjemme, har ingen kommentarer til sagen.

Varengold Bank er ikke bange for store armbevægelser og har tidligere ført sig frem med lækre biler, flotte damer og store både.

Se reklamefilmen her.