Hård kritik af pensionskasser

Pensionsselskaberne bør trække sig ud af selskaber med aktiviteter i ulovlige bosættelser, mener politikere og pensionsopsparere.

Danske pensionsopsparere er indirekte med til at gøre mange tusinde palæstinenseres hverdag til et helvede med bl.a. kontrolposter, der stjæler deres tid, og en israelsk bygget sikkerhedsmur, der ofte ligger langt inde på palæstinensisk område, og som anses for ulovlig af det internationale samfund. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Både politikere og pensionsopsparere mener, det er en klokkeklar fejl, når danske pensionskasser investerer i selskaber med aktiviteter i de ulovlige, jødiske bosættelser. SF vil forsøge at samle opbakning til et forbud.

»Det er klart, at danske pensionskasser ikke skal investere i selskaber med aktiviteter i bosættelserne. Det er ikke bare imod dansk politik, men også mod folkeretten,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod.

En opgørelse, Berlingske Tidende har foretaget, viser, at de største danske pensionskasser har investeret i omegnen af to mia. kr. i internationale selskaber, der arbejder i bosættelser eller andre israelske aktiviteter på besat, palæstinensisk territorium.

Ifølge den danske regering og stort set alle andre nationer i verden er de jødiske bosættelser ulovlige, og SFs Kamal Qureshi vil nu forsøge at forbyde investeringer i selskaber, der opererer i bosættelserne.

Klinger hult

»Det klinger hult, når Danmark taler imod bosættelser, som vores egne virksomheder er med til at opretholde. Det er en besættelse (den israelske besættelse af Østjerusalem og Vestbredden, red.), som Danmark officielt er imod, og det er helt oplagt, at vi ser på muligheden for at forbyde investeringer i den,« siger Kamal Qureshi.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) opfordrer pensionskasserne til at »agere med forsigtighed«, men vil ikke regulere selskabernes investeringer.

»Danske virksomheder er ikke bundet af dansk Mellemøst-politik og står dermed selv til ansvar for deres dispositioner, da der ikke er vedtaget sanktioner i forhold til de besatte områder,« siger han.

Pensionskasserne er delte i spørgsmålet. Mens Danica Pension og Nordea Liv & Pension har overvejelser, der kan føre til salg af aktieposter, ser PensionDanmark, PKA og Industriens Pension ikke problemer i investeringerne.

»Ingen af de selskaber med aktiviteter i Israel og de besatte områder, som vi har investeret i, handler ifølge vores oplysninger i strid med internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt. På den baggrund har vi ingen aktuelle planer om at afhænde vores aktier i disse selskaber,« oplyser Jens Almegaard, kommunikationschef i Industriens Pension.

Uheldigt signal

Dansk Aktionærforening, der også varetager pensionsopsparernes interesser, mener dog, pensionskassernes holdning er uheldig.

»Jeg synes, det er et uheldigt signal. Pensionsselskaber bør holde sig fra at investere i selskaber, der sættes i forbindelse med noget, den danske regering opfatter som ulovlige handlinger. Selvom det ikke er decideret ulovligt, bør pensionselskaber gøre sig den overvejelse, i forhold til pensionsopsparerne og deres egen etik og moral, at forholde sig til de investeringer, de laver,« siger Charlotte Lindholm, direktør i Dansk Aktionærforening.