Hård kamp om havvindmøller

De næste fem-seks år skal der stilles tusindvis af vindmøller op til havs omkring blandt andet Danmark.

Vestas er klar til at deltage i ræset om de meget store aftaler om havvindmøller, der bliver udbudt nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Helt nye tal fra det danske konsulenthus Make Consulting viser, at antallet af nye vindmøller, der skal stilles op på havet i Nordsøen, er gigantiske 16,7 gigawatt. Det svarer til 5566 af Vestas' allerstørste vindmøller, skriver dagbladet Børsen. Det er projekter, en række store energiselskaber nu kaster sig ud i, viser tallene, der dækker det kommende marked fra 2009 til 2015. De samlede planer svarer til elektricitet til 35 mio. europæiske husstande.

Dermed går vindmarkedet til havs fra at være en perifer niche til at blive en stor del af det samlede marked for vindkraft. Vestas satser benhårdt på det kommende gigantmarked for havvindmøller, der kaldes offshore.

»Vi er i offshore for at blive i offshore. Vores plan er, at vi skal være en del af det marked, der kommer nu,« siger Anders Søe-Jensen, direktør for Vestas Offshore.

Vestas har ført en lidt stille tilværelse på havvindkraft i flere år, men bag murene i Vestas er ambitionerne uforandrede. Vestas er dermed klar til at deltage i ræset om de meget store aftaler om havvindmøller, der bliver udbudt nu. Dermed står to vindmøllefabrikanter til at score på disse kæmpe planer, nemlig danske Vestas og danskfunderede Siemens Wind Power. Føres planerne ud i livet, kan det smitte meget positivt af på den danske produktion.

Ritzau