Håndværksrådet vil styrke landdistrikter

Det myldrer frem med forslag til vækstpakker fra erhvervslivets interesseorganisationer. Det sker, mens alle venter på et udspil fra regeringen, som skal sætte mere skub i dansk økonomi.

Håndværksrådet kommer med et udspil om blandt andet et permanent håndværkerfradrag, som skal komme især de mindre virksomheder til gode. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Et nyt bundfradrag i skatten på 100.000 kroner til små virksomheder med lille egenkapital, et permanent håndværkerfradrag, en ændret beskatning af biler og et nyt investeringsvindue. Plus en hel vifte af forslag, der skal skabe flere job og mere fremdrift i landdistrikterne.

Håndværksrådet, som er interesseorganisation for 20.000 mindre virksomheder, kommer nu med sit bud på, hvad den kommende vækstpakke fra regeringen bør indeholde.

Regeringen har bebudet, at den på baggrund af de seneste analyser fra Produktivitetskommissionen og det såkaldte Carsten Koch-udvalg, vil sætte en hel vifte af nye vækstinitiativer i søen for virksomhederne. Det er formentlig inden for få dage eller uger, at udspillet præsenteres. På forhånd har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) dog neddroslet forventningerne til vækstplanen ved at sige, at der »ikke er jul to gange om året«.

Små virksomheder skal hjælpes

Men Håndværksrådet mener, at der er behov for et pænt stort udspil, som især kommer de små virksomheder til hjælp.

»De har typisk en svagere økonomi end store virksomheder og er derfor blevet hårdere ramt af de senere års økonomiske krise. Det er samtidig de små virksomheder, som skaber flest nye job, hvis tiderne bliver bare lidt bedre,« siger afdelingschef hos Håndværksrådet Frank Korsholm.

Selv om konjunkturerne lige nu er i bedring, vurderer Håndværksrådet, at der er flere trusler mod opsvinget, som kan sætte væksten helt i stå.

Derfor mener de, at der er brug for langsigtede og holdbare løsninger, så de små virksomheder igen begynder at tro på bedre tider og sætter gang i flere investeringer. Konkret forslår Håndværksrådet derfor en skatterabat eller et bundfradrag på 100.000 kr. til mikrovirksomheder, at investeringsvinduet genindføres, at håndværkerfradraget gøres permanent og at udbuddet af offentlige opgaver bliver mere offensivt.

Norge et forbillede

Men også at bilbeskatningen lægges om efter norsk forbillede, sådan at det mere er belastningen af miljøet end bilens pris fra ny, der beskattes. De peger også på behovet for at indføre en bedre eksportfremme for mindre virksomheder og lavere lånegrænser hos Vækstfonden.

Den forslåede skatterabat er tænkt som et fradrag, før selskabsskatten beregnes. Bundfradraget skal dog kun gælde mikrovirksomheder med under ti ansatte, en omsætning på maksimalt ti mio. kr. om året og en egenkapital på under 20 procent.

»Private personer har et bundfradrag, og det bør de små virksomheder også have, så det bliver en bedre forretning at blive selvstændig,« siger Frank Korsholm.

For at styrke landdistrikterne har Håndværksrådet også ti konkrete forslag. De betyder blandt andet, at bankernes mulighed for at yde lån til boliger og ejendomme på landet bliver bedre. Men også at der kommer bredbånd og mobildækning i hele landet, og at nedrivningspuljen øges, så flere faldefærdige huse rives ned. Op mod 60.000 ejendomme vurderes til at være faldefærdige og reelt usælgelige. Også flexboligloven skal ændres, så helårsboliger bedre kan anvendes og sælges som sommerhuse. Endelig vil Håndværksrådet også opbløde planloven, så der kan bygges flere nye sommerhuse, fremgår det af vækstudspillet.