Håndværksrådet: Det helt rigtige tidspunkt

Nemmere adgang til kapital er i høj grad tiltrængt for de helt små virksomheder, mener Håndværksrådet. Og så kommer det nye mikrolån i øvrigt på det helt rigtige tidspunkt.

Vækstfondens nye mikrolån rammer lige ned i det behov, mange iværksættere har i øjeblikket. Sådan lyder meldingen fra Håndværksrådet, landets største interesseorganisationer for små og mellemstore virksomheder.

Det nye lån er målrettet de helt små eller nystartede virksomheder med under ti ansatte, som har brug for en mindre pose penge. Og det er netop en kæmpe udfordring for den type virksomheder at få kapital til nye investeringer i øjeblikket, siger administrerende direktør i Håndværksrådet, Ane Buch.

»Der er helt klart en stor udfordring for de her relativt små virksomheder med at få lov til at låne penge i banken i øjeblikket. Så det er i høj grad tiltrængt for denne målgruppe,« siger hun.

Med den nye ordning, som man har forhandlet på plads med Den Europæiske Investeringsfond, åbnes der endelig for, at danske iværksættere kan få del i de EU-penge, der er øremærket til netop det formål. Unionen går således ind og forbedrer garantien over for bankerne, hvis det skulle ske, at en virksomhed må dreje nøglen om. Og det er der en særlig stor risiko for med de nybagte virksomheder, hvilket får bankerne til at være ekstremt varsomme.

Den ekstra garanti gælder for lån op til 185.000 kroner, og Ane Buch glæder sig især over, at initiativet lige præcis er målrettet de helt små, som kun har brug for en mindre indsprøjtning for at få gang i forretningen.

»Det er super positivt, at det bliver muligt at få større garantier på lån, der ikke er så store, men faktisk er i en realistisk størrelsesorden for, hvad mindre virksomheder skal bruge til investeringer,« siger hun.

Og den ekstra pose garantipenge kommer endda på et meget belejligt tidspunkt, hvor økonomien er ved at vende, understreger Ane Buch.

»Det falder på det helt rigtige tidspunkt, hvor behovet også er der. Vi kan se, at det begynder at gå fremad, og at der bliver behov for at få lån til nye aktiviteter i de små virksomheder, fordi de går lysere tider i møde og skal ud at investere,« siger hun.